Várhatóan kevesebb lesz idén a méz az időjárás miatt

biomézA gazdasági napilap cikke ismerteti, hogy a szokatlanul hideg márciusi és áprilisi időjárás, illetve a tavaly augusztusi aszály miatt a szokásosnál kisebb mennyiségben begyűjtött virágpor azt eredményezi, hogy leállt a kaptáron belül az újabb peték lerakása, az állományok fejlődése. Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ügyvezetője a lapnak elmondta, hogy várhatóan csökken a méztermelő méhcsaládok száma, a gyengén fejlett állományoknál pedig gondot okozhat, hogy az akácszezonra termelőképes családokat állítsanak össze.
Egy átlagos évben az akácvirágzásig legalább három nemzedék nő fel a kaptárban, idén azonban jó, ha egynek sikerül. Akad olyan méhész, aki már most 30-40 százalékos állományveszteséget tapasztalt.
A méhészet bruttó termelési értéke 22,3 milliárd forint volt tavaly, ez az állattenyésztés mintegy három százalékát adja. A beporzással 400-500 milliárd hasznot hoznak a mezőgazdaságnak a méhek, az ágazat pedig 18-20 ezer család kiegészítő vagy fő jövedelemforrása - olvasható a Napi Gazdaságban.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioméhészet, bioméz, fenttarthatóság, hírek
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.