Változnak a földhasználati nyilvántartási eljárás szabályai

Megváltoztak január 1-jével, illetve február 1-jei hatállyal a földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó, valamint a termőföldek használatával kapcsolatos szabályok - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hétfőn.

A NÉBIH közleménye szerint a termőföldről szóló törvény február 1-jével kötelező adatszolgáltatást ír elő a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára. Magánszemélyeknek a személyi azonosítójukat és az állampolgárságukat, a gazdálkodó szervezeteknek a statisztikai azonosítójukat (törzsszámot) kell bejelenteniük.

A rendelkezés a tavaly december 31-ig a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználókra vonatkozik. Az érintettek adatszolgáltatási kötelezettségüknek március 30-ig tehetnek eleget, az azonosító adatközlési adatlapot a használt földterület fekvése szerint illetékes járási földhivatalhoz kell benyújtani.

Az új formanyomtatványokat január 1-jétől kell használni, így azok használata már kötelező egyes folyamatban lévő eljárásokban - közölte a hivatal.

A NÉBIH felhívta a figyelmet arra is: a termőföldek használata kapcsán fel kell készülni több, a haszonélvezeti jogot, a haszonbérleti szerződések megkötésére vonatkozó szabályokat, valamint az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek használatára vonatkozó szabályozást érintő változásra is.

A változásokkal kapcsolatos legfontosabb információk megtalálhatók a NÉBIH honlapján.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.