Tanyavédelem? Kell vagy nem?

Az imént egy cikkben olvastam arról, hogy keceli gazdák kénytelenek éjszaka őrizni a földjeiket mert módszeresen, tervezetten, szervezetten rabolják le a termésüket. Több gazda összeállt és felváltva őrzik a földet, védik a terményt.

Tegnap este kutyasétáltatás közben én is rácsörögtem egy ismerős termelőre, hogy furamód két gazdátlan kerékpár pihen a gyümölcsöse kerítése mellett, kukkantson már ki a földjére. Kiderült, hogy bent a bokrok között bodzáztak a hívatlan vendégek. Még nem sokat szedtek de a kerítést azért letaposták.

Az interneten keresgélve könnyedén találunk akár 2005-ből is cikkeket a témában. Már ekkor is hatásos segítség volt a szervezett, felügyelt és anyagilag megalapozott tanyavédelmi program. Hatása érzékelhető volt az ott lakók számára.

Ez a néhány fejlemény alkalmat adott arra, hogy ismét elgondolkodjak a tanyavédelem szükségességén. Számunkra nem kérdés ennek szükségessége, sőt! Nélkülözhetetlennek tartjuk.

Teljesen mindegy, hogy azok akik lopni jönnek milyen népcsoport tagjai, mint ahogy a motivációjuk is mellékes és az indokaik is érdektelenek. Valaki erőszakkal el akarja venni ami a tiéd. Felkészültél rá, hogy találkozol velük? Végig gondoltad meddig bírja majd a gazdaság, hogy őket is ellássa? Egy korábbi cikkünkben súroltam a tanyavédelem kérdéskörét. Ez a legfontosabb szempont számomra a közösségi együtt költözésnél. Szerencsére ma már elektromos vagyonvédelmi eszközökkel sokféle feladatot ki lehet váltani, megfizethető áron. Van egy koncepciónk ilyen eszközök összekapcsolásáról és egy kis, helyi hálózat kiépítéséről ami segít megvédeni a gazdákat és azok tulajdonát.

Az önellátás gondolatát ízlelgetők nagy része a városból jön, legalábbis azok akiket mi ismerünk. Az a tapasztalatunk, hogy ők vagy nem veszik komolyan ezt a kérdést vagy egyáltalán nem is foglalkoznak vele. Az ő kedvükért született ez a cikk.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Krisztián névjegye

A Gyermekeimet éltető táplálék vegyszermentes alapanyagokból való beszerzésének gondolata nagyjából egyidős a saját kiskert iránti igény megfogalmazásával. Valamikor 2005-2006 környékén született meg bennem az ötlet, amit hamarosan tett követett, egy "teszt" kertet kezdtünk gondozni. A saját tanya művelésének igényére várni kellett pár évet, de azt hamar követte az elhatározás is. Az elhatározást egyrészt a föld, a természeti környezet szeretetéből fakadó vágy és a mai, feleslegesen és kíméletlenül rohanó világ felett érzett bánatos értetlenség motiválta. Az ezekből formálódó belső értékrendet pedig csak úgy tudom hitelesen átadni a Gyermekeimnek ha valóban megtapasztalom és megtapasztaltatom velük is a világ általam fontosnak tartott értékeit. Ebből fakadóan pedig a tanyára költözés többé nem vágyálom, hanem belső szükséglet, ha úgy tetszik kényszer. Ezt a kényszert pedig a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, az emberek közötti bizalmi viszony és segítő szándék kihalása csak tovább erősíti.
A bejegyzés kategóriája: havas-tanya, hírek, önellátó gazdaság
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.