A magyar szürkemarha útja a piacra jutásig

A génmegőrzés a mára 6-7 ezres számú szürkemarha-állománnyal megoldott, a jelenlegi feladat a szürkemarhából készített termékek piacra juttatása - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, “A magyar szürkemarha útja a piacra jutásig” című konferencia megnyitóján a budapesti Vajdahunyadvárban.

A miniszter kitért arra is, hogy az állam földrajzi eredetvédelemmel, a helyi feldolgozás és kereskedelem támogatásával segíti a szürkemarha-tenyésztést.
A konferencia résztvevői köszöntötték Bodó Imre professzort, aki a múlt század ötvenes éveiben a tiltás ellenére megmentette a szürkemarhát, amely mára a ridegtartás miatt a biológiai tisztaságával piacképes.
A “Magyar szürkemarha hús” az Európai Unióban oltalom alatt álló földrajzi jelzővel rendelkezik, az elnevezést elfogadta az Európai Bizottság. Koppány Gábor, a Magyar Szürkemarha Tenyésztők Egyesületének elnöke, megemlítette, hogy az uniós védelem megszerzéséhez 8 évre volt szükség.
Az egyesület kifejlesztett egy sms-rendszert, amely a szürkamarha terméken lévő kód megadása után közli annak legfontosabb adatait. Így a tenyésztő mellett az állat kora, a vágás ideje, a feldolgozás és az értékesítés helyszíne is szerepel a válasz sms-ben.
A konferencia az első Szürkemarha vigadalom című fesztivál kísérő rendezvénye. Az eseményt a Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesülete a Magyar Piac Szövetkezettel és a Nomád Kft.-vel közösen szervezte. A fesztivál célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a „Magyar szürkemarha hús”-t, valamint a fajtát és az azzal kapcsolatos kultúrát. A rendezvényen szakmai előadások mellett többek között élőállat bemutató, trófea szépségverseny, szürkemarha húsból készült ételek, kézműves vásár és gyermek programok várják az érdeklődőket.

VM Sajtóiroda

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biohús, hírek, rendezvény
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.