Havas-tanya http://havastanya.hu Nem a teremtés koronái, hanem annak gyümölcsei vagyunk Tue, 13 Oct 2021 10:44:39 +0000 hu-HU hourly 1 Mélymulcsos gazdálkodás http://havastanya.hu/melymulcsos-gazdalkodas/ Thu, 24 Jul 2021 13:48:13 +0000 http://havastanya.hu/?p=2715 A mélymulcsos gazdálkodás Előzmények: 1999-ben a BAZ megyében található Szuhafőn kezdtem művelni egy évek óta felhagyott kertet, amelynek zöldséges kert része egy 10×50 méteres területen fekszik. Eleinte hagyományos módszerrel dolgoztam. A kertet felszántottam, és hagyományosan műveltem. A kert teli volt … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Mélymulcsos gazdálkodás appeared on Havas-tanya.

]]>
A mélymulcsos gazdálkodás

Előzmények: 1999-ben a BAZ megyében található Szuhafőn kezdtem művelni egy évek óta felhagyott kertet, amelynek zöldséges kert része egy 10×50 méteres területen fekszik. Eleinte hagyományos módszerrel dolgoztam. A kertet felszántottam, és hagyományosan műveltem. A kert teli volt gyommal, a talaj pedig agyagos kötött talaj volt. A talajfelszínt az eső hamar betömörítette, a talaj megrepedezett, folyamatos locsolásra volt szükség a tenyészidőben. A betömörödött talaj meggátolta a gyomok kézi eltávolítását, mechanikai úton, rotációs kapával kellett a talajt lazítani. Műtrágyát és a biogazdálkodásban nem engedélyezett vegyszereket soha sem használtam, a biogazdálkodás és a permakultúra néhány módszerét próbáltam ki a növénytársítás, és növényvédelem területén.
Ismertem a mulcsozás módszerét, és különböző mulcsféleségeket próbáltam ki. Mivel lovakat tartok, ezért enyhén trágyás szalma áll rendelkezésemre, amelyet mulcsként használok. Az alom egy részét komposztálom, ahogy az emberi ürülék is komposztálásra kerül egy kerti alomszékben. Ezeket zöldtrágyával együttesen is újrakomposztálom, és a keletkezés idejétől számítva nagyjából három-négy év múlva használom fel a kertben.
A komposzt jó szerkezetű, jól tartja a vizet, és egyenletesen, hosszú időn át adja le a tápanyagot a növények számára.
Mivel a talaj agyagos kötött talaj, nehezen művelhető, ezért egy idő után komposztból építettem bakhátakat és abba ültettem a termesztett növényeket. A komposzt hátak azonban hamar erodálódtak, év végére szinte eltűntek. Ezért a következő évben a bakhátak közét mulccsal töltöttem fel, amely megakadályozta a bakhát ellaposodását, és a mulcs segített a víz visszatartásában is. Mivel a gyom gyakran átnőtte a komposztot és mulcsot is, kartonpapírral takartam a talajt három hétig, majd kitakartam egy hétre, majd ezt még kétszer megismételtem addig, amíg az évelő gyomok gyökeréből sikerült a tápanyagot kimeríteni. A későbbiekben a papírra raktam a bakhátakat és kitöltő mulcsot is. Közben észrevettem, hogy a takaró alatt a talaj fellazul, élőlények sokasága telepszik meg, a takarás alatt a talaj nem szárad ki, fölöslegessé válik a locsolás. Ekkor kezdtem hozzá a talaj téli takarásához, majd néhány év tapasztalata során alakítottam ki a jelenleg használt 50-60 centiméter mély mulcs használatát.

A módszer:
A talaj mulccsal történő borítása folyamatos az évben. Első alkalommal, ősszel 50-60 centi vastagon a lovak alól kihordott alommal mulcsozom az egész kertfelületet.
Hangsúlyozom, hogy a talajt nem ássuk fel és nem szántjuk, viszont ajánlatos az évelő gyomok eltávolítása a papírral történő be és kitakarással (3 hét betakarás, egy hét kitakarás, és ennek ismétlése, amíg a gyomok gyökeréből nem használjuk ki a tápanyagokat).
A mulcs tavaszra megszáll, de 30-40 centi vastagságban megmarad. Tavasszal egy villa segítségével széthúzom a mulcsot a talaj felszínéig, ahová a magokat ültetem. A magokat csak a talaj felszínére szórom, és két-három centi nedves mulccsal visszatakarom. A növények gyökerének mélyebbre kerülése (pl. dőlés megakadályozása érdekében) úgy oldódik meg, hogy a mulcsot a növekedéssel párhuzamosan visszatöltöm a tőhöz.
A talajt soha sem bolygatom. A burgonyát csak a mulcsba ültetem, ilyenkor ültető árkokat húzok a malacfoggal, de nem megyek le a talaj felszínéig. Az elültetett gumókat teljesen visszatakarom, cc. 20-40 centi vastagon. A palántákat az ültető-árkokba töltött komposztba ültetem ki. Ilyenkor malacfoggal széthúzom a mulcsot, árkot alakítok ki, és érett komposzttal töltöm fel. A palánták tövét sekély mulccsal takarom. Ősszel feltöltöm a nyáron leapadt mulcsot, amely folyamatosan komposztálódik és töpped. Hasonlóan járok el, mint az erdőben történik, amikor az ősszel lehulló levelek ráhullnak az előző évi avarra. Az egész módszert a természet ihlette, hiszen ott sincs kitakart felszín, és senki nem szántja fel a talajt sem.

Eredmények:
A talaj téli takarása fölöslegessé tette az ásást, szántást, hiszen az ötven-hatvan centiméter vastag mély-alom alatt az élővilág fellazítja (felássa) a talajt. Ennek haszna, hogy nem kell gépi erőt használni, nincs üzemanyag-felhasználás, és ebből származó emisszió. A talaj takarása meggátolja a talaj porosodását, a szél és vízeróziót.
A talaj takarása kizárja a talaj fagyását, vagyis a talajélet egész évben aktív (a mulcs vastagsága a fagyhatár szerint lett meghatározva). Mivel a talaj nem hűl le, a vegetációs időszak korábbra tevődik, a magok keléséhez szükséges talajhőmérséklet hamarabb biztosított, egyrészt mert a talaj nem fagy meg, másrészt a komposztálódás biztosít egy megfelelő hőmérsékletet (szemben a sekély mulccsal, amikor a mulcs nem zárja ki a fagyot, de késlelteti a talaj felmelegedését a napfény melegítő hatásának kizárása miatt). A takaró miatt egész évben kiegyenlítettebb a talajfelszín hőmérséklete, ami meggátolja a fagyváltozékonyság miatti felaprózódást, porozódást.
A puha takarás még lejtőn is meggátolja a csapadékvíz lefolyását, az utolsó csepp csapadék is a talajba szivárog. A mulcs lehetővé teszi a víz tárolását, csak a teteje szárad ki a takarónak, és biztosítja a vízellátást az egész vegetációs időszakban. A lényege, hogy a vegetációs időszakban hiányzó kb. 200 mm csapadékot a vegetációs időn kívül raktározzuk el. Az alkalmazott mulcsvastagság is nagyon fontos, a permakultúrában alkalmazott sekély takarás nem biztosítja a víz tárolását, sem a gyomok távol tartását.
A takarás előnye a gyomok távol tartása is. Ugyan itt is átnőnek, vagy a mulcsból kikelnek gyommagvak, de ezek eltávolítása nem ütközik nehézségbe a laza szerkezet miatt. A gyomosodási nyomás is sokkal kisebb, nagyjából az eredeti 20%-a. Jelentősen nőtt a talajélet, az erős és egészséges növények, illetve az alkalmazott növényszaporítási módszerek, biztosítják a kisebb kártételt. A legjobb növényvédelem az egészséges növény, és ehhez a stresszmentes környezet vezet. A takarásos módszer csökkenti a stresszt, mivel kiegyensúlyozza a talaj felszínének a napi hőingadozását, és folyamatosan biztosítja a megfelelő nedvességet.
Jelentősen növekedett a növényi szerves-anyag produkció, nőttek a termésátlagok, az agyagos kötött talaj tetején vastag humuszréteg képződött, ami a bolygatás hiányában nem pusztul el évről évre.
Javult a talaj szénháztartása, javult a szénmegkötés, és csökkent a közvetlen és közvetett széndioxid emisszió is (nincs szénveszteség, mert a talajt nem szellőzteti át a szántás, ásás). Nincs szükség külső energia-bevitelre, sem közvetlenül, sem közvetetten, pl. műtrágya formájában.

Gyulai Iván

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Mélymulcsos gazdálkodás appeared on Havas-tanya.

]]>
Nem biotermékek a botulizmus-fertőzéssel gyanúsított élelmiszerek http://havastanya.hu/nem-biotermekek-botulizmus-fertozessel-gyanusitott-elelmiszerek/ Tue, 24 Jun 2021 08:11:43 +0000 http://havastanya.hu/?p=2710 Bár „biopiacokon” és „bioboltokban” értékesítették őket, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által botulizmus-fertőzés gyanújával vizsgált élelmiszerek a Magyar Biokultúra Szövetség (MBSZ) szerint nem biotermékek. A Nébih szombaton figyelmeztetett a kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére, amelyben eddig négyen betegedtek meg. Hozzátették, hogy … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Nem biotermékek a botulizmus-fertőzéssel gyanúsított élelmiszerek appeared on Havas-tanya.

]]>
Bár „biopiacokon” és „bioboltokban” értékesítették őket, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által botulizmus-fertőzés gyanújával vizsgált élelmiszerek a Magyar Biokultúra Szövetség (MBSZ) szerint nem biotermékek.

A Nébih szombaton figyelmeztetett a kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére, amelyben eddig négyen betegedtek meg. Hozzátették, hogy a hatóság egy kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjti.

Az MBSZ szerint az eset rávilágít arra a szabályozatlan és a fogyasztókat megtévesztő helyzetre, hogy a “bioboltokban”, “biopiacokon” – az ellenőrzést önként vállaló elárusító helyeket kivéve – a fogyasztók folyamatos megtévesztése zajlik. A boltok, piacok „bio” vagy „öko”elnevezése ugyanis a jelenlegi szabályozás mellett nem garantálja, hogy az ott vásárló termékek minősített ökológiai, azaz biogazdálkodásból származnak. Ehhez a hazai ökorendelet módosítása lenne szükséges.

Az MBSZ hangsúlyozta továbbá: nincs összefüggés a botulinum-szennyezettség és az ökológiai gazdálkodás között, hiszen a szennyeződést kizáró eljárások a biogazdálkodásban is elvártak, a higiéniás feltételeknek, a jó gyártási gyakorlatnak biotermék előállításakor ugyanúgy meg kell felelni.

Az érintett termékek azonban nem biotermékek, mégis a hozzájuk kapcsolódó negatív hírverés mérhetetlen módon árt a hazai biogazdálkodásnak! Kérjük mindazokat a hírforrásokat, akik akarva-akaratlanul ártottak a biogazdálkodás presztízsének igazítsák helyre – az igazságot tükröző módon – megtévesztő állításaikat! – írja a Magyar Biokultúra Szövetség.

Mi pedig ezt annyival egészítenénk ki, hogy tessék kiballagni a termelőhöz, megnézni hogyan készülnek a termékei, milyenek a körülmények. Kicsi odafigyelés és nem kell aggódni mit tesztek az asztalra.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Nem biotermékek a botulizmus-fertőzéssel gyanúsított élelmiszerek appeared on Havas-tanya.

]]>
Bűncselekmény lesz a GMO az oroszoknál http://havastanya.hu/buncselekmeny-lesz-gmo-az-oroszoknal/ Tue, 20 May 2021 09:47:02 +0000 http://havastanya.hu/?p=2673 Törvényjavaslatot nyújtottak be az orosz parlamentben, amely terrorizmusnak minősít a génmódosított organizmusokkal kapcsolatos minden, egészségre káros tevékenységet. A duma mezőgazdasági bizottsága törvényjavaslatot terjesztett elő, amely a terrorizmussal azonosan büntetne minden olyan, a genetikailag módosított organizmusokkal (GMO) kapcsolatos tevékenységet, amely “károsíthatja … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Bűncselekmény lesz a GMO az oroszoknál appeared on Havas-tanya.

]]>

Cry1Ab fehérjét keresünk ami a MON 810 génmanipulált kukorica toxingénjének eredményeTörvényjavaslatot nyújtottak be az orosz parlamentben, amely terrorizmusnak minősít a génmódosított organizmusokkal kapcsolatos minden, egészségre káros tevékenységet.

A duma mezőgazdasági bizottsága törvényjavaslatot terjesztett elő, amely a terrorizmussal azonosan büntetne minden olyan, a genetikailag módosított organizmusokkal (GMO) kapcsolatos tevékenységet, amely “károsíthatja az egészséget vagy akár halált is okozhat”. Az ezért felelős termelők, eladók és szállítók is büntetőjogi eljárás alanyai lesznek.A törvényt kezdeményezők szerint viszont annak hatályát ki kell terjeszteni az állami és önkormányzati tisztviselőkre, a kormány által e tárgyban készített törvényjavaslatát ugyanis túlságosan gyengének tarják, mert az csak a vállalatokat és a kormánytisztviselőket vonná büntetőjogi felelősségre, a magánszemélyeket nem, azok ellen csak fegyelmi eljárást indítanának.

A törvény csak pénzbírsággal sújtaná mindazokat, akik eltitkolnának vagy meghamisítanának a GMO környezeti hatásaival kapcsolatos információkat.

Forrás: MTI

 

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Bűncselekmény lesz a GMO az oroszoknál appeared on Havas-tanya.

]]>
Hungarikum lett a magyar akácfa és akácméz http://havastanya.hu/hungarikum-lett-magyar-akacfa-es-akacmez/ Tue, 20 May 2021 09:34:02 +0000 http://havastanya.hu/?p=2671 Fazekas Sándor a Hungarikum Bizottság elnöke azt mondta, az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság egyhangú döntést hozott. A döntés hátterében az áll, hogy olyan uniós jogszabályok készülnek Brüsszelben, amelyek az Európában nem őshonos növények betiltását akarják elérni. … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Hungarikum lett a magyar akácfa és akácméz appeared on Havas-tanya.

]]>
biomézFazekas Sándor a Hungarikum Bizottság elnöke azt mondta, az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság egyhangú döntést hozott. A döntés hátterében az áll, hogy olyan uniós jogszabályok készülnek Brüsszelben, amelyek az Európában nem őshonos növények betiltását akarják elérni. Márpedig az akác az 1700-as években került az Alföldre, és Magyarországon van jelenleg Európa akácerdeinek fele, a magyar méztermelés bevételeinek nagyobb részét pedig az akácméz adja.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Hungarikum lett a magyar akácfa és akácméz appeared on Havas-tanya.

]]>
Gyümölcsész képzés - fél év után http://havastanya.hu/gyumolcsesz-kepzes-fel-ev-utan/ Fri, 16 May 2021 16:04:46 +0000 http://havastanya.hu/?p=2677 Mai nappal elérkeztünk a Péceli Gyümölcsész tanfolyam záró napjához. Az volt a terv, hogy megpróbálom összefoglalni mi mindent tanultunk, de közben rájöttem ez egy lehetetlen vállalkozás. Ha rendszeresen látogatod a blogot akkor a korábbi gyümölcsész képzés bejegyzéseit olvastad, a technikai … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Gyümölcsész képzés - fél év után appeared on Havas-tanya.

]]>
Mai nappal elérkeztünk a Péceli Gyümölcsész tanfolyam záró napjához.

gyümölcsész képzésAz volt a terv, hogy megpróbálom összefoglalni mi mindent tanultunk, de közben rájöttem ez egy lehetetlen vállalkozás. Ha rendszeresen látogatod a blogot akkor a korábbi gyümölcsész képzés bejegyzéseit olvastad, a technikai információkat ismered, felesleges elismételni. De a fél év alatt rá kellett jönnöm, nem ez a lényeg. Többet láttunk, hallottunk, éreztünk ez alatt a gyorsan elszálló néhány hónap alatt mint a gyümölcs gondozás technikai fortélyai. gyümölcsész képzésPersze megtanultuk a metszés, oltás, faseb kezelés, korona alakítás, tápanyag és vízgazdálkodás alapjait, sőt ki is próbáltuk ezeket de ennek a tanfolyamnak számomra nem ez volt a legfontosabb üzenete. Találkoztunk néhány Emberrel akik nem cirádás szavakkal, széles mosollyal és nyakkendőben gesztikulálják az ökobio, save the trees szlogeneket, hanem egész egyszerűen -ha idejük engedi- felveszik a kopott munkásruhát, a régi de jól bevált metszőollót és kimennek a gyümölcsfák közé DOLGOZNI.

Nem pályázati pénzekért vagy mások elismeréséért, még csak nem is a gyümölcstermésért hanem egész egyszerűen azért mert ez jó Nekik. Jó Nekik ha egy gyümölcsfajta nem tűnik el, ha a biodiverzitás jól csengő kifejezése mögé nemcsak elképzelik de látják is a különböző fajtákat, ismerik az erősségeiket és a gyengéiket. Képesek messzire utazni, hogy megfiatalítsanak egy fácskát és oltóvesszőket hozzanak róla, hogy aztán az tovább éljen és viruljon valahol máshol az országban. Jó Nekik egy fát egészségesen, életerősen virulni látni, gyönyörködni a természet zsongó, mindent elsöprő élni akarásában és tenni mindezt azzal a jóleső érzéssel, hogy egy picit Ők is besegítettek ebbe a történetbe.

gyümölcsész képzésKülönleges élmény ilyen Emberek között tevékenykedni, néha azzal a kétkedéssel magadban, hogy Ők ennyire nem a valóságban élnek vagy épp ellenkezőleg? Ők azok akik igazán két lábbal állnak a földön? Én azt hiszem mindenképpen az utóbbi. Ha kicsit lecsupaszítjuk a mindennapi életünk mesterséges mázát és látni véljük a mögötte felsejlő üres értelmetlenséget (amit kultúrkörökben fogyasztói társadalom gúnynévvel illetnek) akkor elég egyértelmű a válasz. Persze az élet ennél bonyolultabb, dolgoznunk és érvényesülnünk kell, hogy élhessünk, lehetőleg úgy ahogy mi szeretnénk. Szép példákat láttunk itt egyéni sorsokból arról meddig lehet a végleteket kergetni és valódi békében élni önmagunkkal mindezek ellenére is.

gyümölcsész képzésA kissé szubjektív bevezető után nézzük hogyan telt az utolsó képzési nap. Az időjárás kellemes alaphangulatot biztosított bár az elején az eső néhányszor megtréfált. Épp ezért az oklevél kiosztással és egy rövid, a kútfúrás rejtelmeibe beavató előadással indult a nap mielőtt kiballagtunk a kertbe. Fontos infó, hogy évi 500 vagy napi 1,5 m3 fölött jegyzői engedély kell a kútfúráshoz, ez alatt csak bejelentési kötelezettségünk van a hatóság felé.

Kissé elrévedezve, kissé álmélkodva nézegettük az elmúlt fél év munkáinak gyümölcsét. Többen megörvendeztek saját ténykedésük eredményességén, közben újabb érdekességeket szívtunk magunkba. Gergő beavatott a zöldmetszés mint termés szabályozó eszköz rejtelmeibe, gyümölcsész képzésJános bácsi megtanított a gyors fűkötél készítésre és kibontogattuk az agyaggal bélelt szoknyás oltásunkat is.

Rendesen egy ilyen cikk végére a köszönetnyilvánítás szokott maradni. Nem szeretnék ebben most senkit sem kiemelni. Nem azért mert nem érdemli meg, hiszen nem kevés szervezés és lelkesedés bírta életre hívni ezt a remekül sikerült történetet, hanem mert valóban az egész Csapatnak hálás vagyok. A lelkesedésért, a kedves szavakért, azért mert senkihez nem tudtam úgy odamenni a kérdéseimmel, hogy ne adott volna kedves, türelmes és részletes választ. Köszönöm!

 

gyümölcsész képzésgyümölcsész képzés

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Gyümölcsész képzés - fél év után appeared on Havas-tanya.

]]>
A Wallmart is beszáll a bioélelmiszer kereskedelembe http://havastanya.hu/wallmart-beszall-bioelelmiszer-kereskedelembe/ Thu, 15 May 2021 10:20:33 +0000 http://havastanya.hu/?p=2669 A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, az amerikai Wallmart is bioélelmiszereket kezd forgalmazni, várhatóan még ebben a hónapban. A tervek szerint 25 százalékkal olcsóbb lesz a konkurencia átlagánál. Az amerikai mamutlánc, 27 országban van jelen 11 ezer üzlettel és éves … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post A Wallmart is beszáll a bioélelmiszer kereskedelembe appeared on Havas-tanya.

]]>
A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, az amerikai Wallmart is bioélelmiszereket kezd forgalmazni, várhatóan még ebben a hónapban. A tervek szerint 25 százalékkal olcsóbb lesz a konkurencia átlagánál. Az amerikai mamutlánc, 27 országban van jelen 11 ezer üzlettel és éves forgalma 476 milliárd dollár (több mint 100.000 milliárd forint). Ekkora volumennel akár megreformálhatja a bioélelmiszerek piacát.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post A Wallmart is beszáll a bioélelmiszer kereskedelembe appeared on Havas-tanya.

]]>
A péceli „tündérkert” megnyitotta kapuit http://havastanya.hu/peceli-tunderkert-megnyitotta-kapuit/ Wed, 14 May 2021 17:20:01 +0000 http://havastanya.hu/?p=2659 2014 első félévében Sára János gyümölcsész mester megnyitotta a több mint 300 helyi és történelmi gyümölcsfajtát őrző péceli gyűjteményes kertjének kapuit. Januártól májusig minden hónap egy megadott péntek délelőttjén összejöttünk a Szárazhegyi dűlőben megtanulni Tőle a hagyományos gyümölcsészet gyakorlati fogásait: … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post A péceli „tündérkert” megnyitotta kapuit appeared on Havas-tanya.

]]>
gyümölcs metsző képzés2014 első félévében Sára János gyümölcsész mester megnyitotta a több mint 300 helyi és történelmi gyümölcsfajtát őrző péceli gyűjteményes kertjének kapuit. Januártól májusig minden hónap egy megadott péntek délelőttjén összejöttünk a Szárazhegyi dűlőben megtanulni Tőle a hagyományos gyümölcsészet gyakorlati fogásait: a gyűjteményes kert kialakításának lépéseit, a talaj megszelídítését és termőre fordítását, az oltó vesszők begyűjtését és tárolását, a szemzés és oltás eljárásait, a fasebkezelés praktikáit, a termő és a levélrügyek megkülönböztetését, a metszés műveletét, a növényvédelem fogásait és még sorolhatnám. A tudás átadásában János bátyánk tanítványa, Szűcs Gergő kisgyőri gyümölcsész önkéntes segítsége is jelentős szerepet játszott.

A programot a Márványhegy Környezetvédelmi és Mérnöki Szakértő Bt. karolta fel, és az MNVH projektötlet pályázat támogatása biztosította a resztvevők ingyenes bekapcsolódását. A fél éven át tartó képzés nagy előnye volt, hogy a résztvevők hónapról hónapra nyomon követhették a kert változásait, a közös műveletek eredményeit, nem csak egy-egy kerti pillanatba tekinthettek be, hanem egy folyamatnak lehettek részesei.

A meghirdetett lehetőség nagy népszerűségéből arra következtettünk, hogy a sok elméleti tudás gyűjtése után elérkezett a tettek ideje, a bejelentkezett biológusok, ökológusok, kertészek és agrármérnökök, sőt jogászok mind arra voltak kíváncsiak, hogy az iskolapadban tanult dolgokat hogyan lehet átültetni a valóságba.

gyümölcs metsző tanfolyamA magukkal hozott eszközökkel mindenben aktívan részt is vehettek és a „csinálva tanulás” módszerével élő tudást vittek haza a számos begyűjtött különleges gyümölcsvesszővel együtt. Így a kert maga is, mint egy termő kert-fa sok kis tündérkert-magot szórt el mindenfelé az országban – a vesszőkkel és a felhasználásukhoz szükséges tudás alappal – a távolról is érkező résztvevők lelkesedésének és a kert adakozó gazdájának köszönhetően.

A havi rendszerességű együttlétek a résztvevőkből egy kis gyümölcsész csapatot is kovácsoltak, akik további segítséget tudnak egymásnak nyújtani, egymást erősítik a fajtamentés iránti elkötelezettségben, háttérbázisát, megtartó hálóját képezik az ügynek. Jó példák arra, hogy nem csak a nagy génbankok, de az egyes kiskert tulajdonosok is sokat tehetnek a hagyományos gyümölcsfajtáink megmentése érdekében.

A tanulást-tanítást mindaddig folytatjuk, amíg bár egy befogadó is jelentkezik rá!

Szerző: Mátyás Izolda, 2014. május 10.

mnvh

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post A péceli „tündérkert” megnyitotta kapuit appeared on Havas-tanya.

]]>
Új földtörvény - a moratórium vége http://havastanya.hu/uj-foldtorveny-moratorium-vege/ Wed, 30 Apr 2021 09:42:43 +0000 http://havastanya.hu/?p=2656 Ma jár le a földmoratórium, holnaptól új földtörvényünk van, amely a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról rendelkezik. A törvény célkitűzése, hogy a magyar termőföld ne lehessen spekuláció tárgya, és alapvető módon magyar tulajdonban maradjon. Mindemellett a külföldiek földvásárlási moratóriumának megszűnése … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Új földtörvény - a moratórium vége appeared on Havas-tanya.

]]>
Ma jár le a földmoratórium, holnaptól új földtörvényünk van, amely a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról rendelkezik.
A törvény célkitűzése, hogy a magyar termőföld ne lehessen spekuláció tárgya, és alapvető módon magyar tulajdonban maradjon. Mindemellett a külföldiek földvásárlási moratóriumának megszűnése azt is jelenti, hogy az uniós polgárok - amennyiben megfelelnek a törvényi előírásoknak - ugyanolyan elbírálás alá esnek, mintha belföldiek lennének. Ezért ír elő az életbe lépő új földtörvény a magyar termőföld megszerzésére olyan szabályokat, amelyek szavatolják a törvényalkotó alapvető célkitűzését, a magyar termőföld magyar tulajdonban maradását.A kormány ezért is kezelte kiemelten, a parlamenti képviselők többségével együtt a törvényalkotási folyamatban a magyar termőföld védelmét. Így a földforgalom alapelveit rögzítő új földtörvény egyértelműsíti, hogy a magyar termőföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont.
Ennek érdekében a kormány megalkotta a földműves jogi fogalmát - ez lényegében agrárvégzettséggel vagy hároméves gyakorlattal rendelkező gazdát jelenti - és “bebetonozta” azokat a védelmi rendszereket is, amelyek garantálják, hogy a belföldi és külföldi spekulánsok ne juthassanak magyar termőföldhöz.
A fontosabb garanciák között szerepel egyebek mellett: az elővásárlási és előhaszonbérleti sorrend, a helyi földbizottságok működése, valamint az, hogy csak földműves szerezhet földet, továbbá az is, hogy a zsebszerződéssel jogellenesen való termőföldhöz jutást, és annak kísérletét is szankcionálja az új Büntető törvénykönyv. Ezek mind olyan elemei az új földtörvénynek, amelyek korábban nem szerepeltek a vonatkozó jogszabályokban.
A kormány célja az is, hogy a magyar termőföld 80 százaléka ne a nagyüzemek használatában, hanem a családi gazdaságok művelésében legyen. Ezért a családi gazdaságok megerősítése fontos szempont volt az új földtörvény megalkotásakor.
A zsebszerződések elleni küzdelem szintén fontos része a magyar termőföld védelmének. Ezért vált büntető jogi fogalommá a zsebszerződés. A földspekuláció elleni harc eredményességét szavatolja a földforgalmi törvény is, amely előírja, hogy a termőföld adásvételeket a jövőben csak az állam által előállított biztonsági jellel rendelkező okmányon lehet megkötni. További garancia az állami elővásárlási jog rögzítése, valamint - a természetvédelmi területek esetében - a kisajátítás lehetőségének biztosítása.
A május elsején életbe lépő, de már elfogadott mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényen a kormány némileg változtatna. A VM szerint a földforgalmi jogszabály minimális módosításáról van szó, amelyet az tesz szükségessé, hogy a vidékfejlesztési tárca tudomására jutott: Brüsszelben felmerült, hogy a helyi földbizottságok megválasztása legitimációs gondokat okozhat, ha azokat a helyi földművesek - a helyben földhasználati joggal rendelkező gazdák - képviselői saját maguk közül választják. Ezért volna szükség a jogszabály módosításra. Ennek egyik lehetséges módja lenne, hogy a helyi földbizottságokat a helyi képviselő testület választaná meg a helyi gazdák közül. Így a legitimáció egyértelműen biztosított lenne, de a törvényt az Országgyűlésnek kell módosítania.
A szakértők azonban hangsúlyozzák: a helyi földbizottságok megalakítása és működése csak az egyik garanciális elem, amely biztosítja, hogy ne kerülhessen magyar termőföld külföldiek kezébe május elseje után se. Termőföldet Magyarországon - a moratórium lejártát követően is - csak magánszemély szerezhet, de csak olyan magánszemély, aki megfelel a földműves fogalomnak; nem tulajdonolhat senki 300 hektárnál nagyobb földterületet; továbbá a földszerzéshez hatósági jóváhagyás szükséges; továbbá a helyi földbizottságok minden tulajdonjog szerzés esetében vétójoggal rendelkeznek.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Új földtörvény - a moratórium vége appeared on Havas-tanya.

]]>
A méhek napja http://havastanya.hu/mehek-napja/ Mon, 21 Apr 2021 19:20:58 +0000 http://havastanya.hu/?p=2643 A Méhek napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. A program nem titkolt célja a mézfogyasztás növelése. Mára már nem pusztán a méz fogyasztásának szélesebb körben való terjesztése a cél, hanem az a fontos tudnivaló és … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post A méhek napja appeared on Havas-tanya.

]]>
bioméhészetA Méhek napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. A program nem titkolt célja a mézfogyasztás növelése.

Mára már nem pusztán a méz fogyasztásának szélesebb körben való terjesztése a cél, hanem az a fontos tudnivaló és egyben üzenet is, hogy a természet rendjébe minél kevésbé avatkozzunk be mesterségesen - vegyszerek alkalmazásával, fajok és erdők kipusztításával, környezetszennyezéssel - mert ezek mind jelentősen befolyásolják a méhek életét és munkáját is és természetesen az egész természetét, végső soron a mi életünket is.

 

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post A méhek napja appeared on Havas-tanya.

]]>
Támogatják a mezőgazdasági biztosítást http://havastanya.hu/tamogatjak-mezogazdasagi-biztositast/ Tue, 01 Apr 2021 07:52:44 +0000 http://havastanya.hu/?p=2621 Az idén is, több mint 10 millió euróval támogatja az állam a gazdálkodók biztosítási költségeit. A termelők a mezőgazdasági biztosítási díj maximum 65 százalékát igényelhetik vissza, ha megkötik a szerződéseket. Május 15-ig lépjetek, ugyanis várhatóan a gazdálkodó a maximális támogatást … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Támogatják a mezőgazdasági biztosítást appeared on Havas-tanya.

]]>
Az idén is, több mint 10 millió euróval támogatja az állam a gazdálkodók biztosítási költségeit. A termelők a mezőgazdasági biztosítási díj maximum 65 százalékát igényelhetik vissza, ha megkötik a szerződéseket. Május 15-ig lépjetek, ugyanis várhatóan a gazdálkodó a maximális támogatást csak eddig kapja meg. Az egységes kérelmet ezt követően még 25 napig be lehet ugyan adni, de minden egyes nappal 1 százalékkal csökken a támogatási összeg.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Támogatják a mezőgazdasági biztosítást appeared on Havas-tanya.

]]>
Mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenes lesz az öntözés http://havastanya.hu/mezogazdasagi-vizfelhasznalok-reszere-ingyenes-lesz-az-ontozes/ Fri, 28 Mar 2021 12:29:25 +0000 http://havastanya.hu/?p=2617 A kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet - közölte a Belügyminisztérium pénteken. A közlemény szerint a kabinet határozott arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenes lesz az öntözés appeared on Havas-tanya.

]]>
Öntözési statisztikaA kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet - közölte a Belügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint a kabinet határozott arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi igazgatóságokhoz kerül.
A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magában foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását - áll a közleményben.A kormányzat növelni kívánja az öntözött területek nagyságát a magyar mezőgazdaságban, jelenleg ugyanis csak 100 ezer hektárt öntöznek ténylegesen a gazdálkodók, holott 200 ezer hektár területre rendelkeznek vízjogi engedéllyel - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára egy februári sajtótájékoztatón Budapesten az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF), ahol bejelentették: a szakemberek felmérik a mezőgazdasági célú vízigényeket.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság elemi érdeke, hogy a gazdák minél több és elérhető árú öntözővízhez jussanak, ez ugyanis feltétele annak, hogy a következő években növelhető legyen a növénytermesztés hozama. A stabil termelési háttér megteremtése érdekében fel kell mérni, hol igénylik az öntözővizet, az mekkora költségráfordítással biztosítható, mekkora az eszközigénye - mondta, hozzátéve: ezeket az információkat a  hatékonyság érdekében kell összegyűjteni és elemezni, hogy egy-egy fejlesztési projekt valós igényeket szolgáljon ki.

Az öntözővízigényekkel összefüggő vízügyi felmérést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei végzik el márciusban - jelentette be Hubai Imre, a NAK alelnöke.
Molnár Béla, az OVF főigazgatója elmondta: az OVF feladata volt, hogy a VM-mel és a NAK-kal közösen kidolgozza, hogyan lehet megduplázni az öntözött mezőgazdasági terület nagyságát. Molnár Béla szerint a vízjogi engedéllyel rendelkező, de jelenleg nem öntözött 100 ezer hektáros területen az öntözés feltételei 1-2 éven belül megteremhetők. Felhívta a figyelmet, hogy az unió tagországaiban a mezőgazdasági terület 13,5 százalékát öntözik. Magyarországon a most - elméletileg - öntözhető 200 ezer hektár a megművelt terület 5 százaléka.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke februárban Mindszenten úgy nyilatkozott: a következő négy évben elérendő cél, hogy a táblák szélére eljuttatott öntözővíz gyakorlatilag ingyenes legyen a gazdák számára. Szerinte a lehetőségek adottak arra, hogy a teljes, 5 millió hektáros termőterület öntözhetővé váljon.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenes lesz az öntözés appeared on Havas-tanya.

]]>
Mesélő gyümölcsfák http://havastanya.hu/meselo-gyumolcsfak/ Wed, 26 Mar 2021 07:31:03 +0000 http://havastanya.hu/?p=2572 Mátyás Izolda a Péceli gyümölcsész tanfolyam szervezője, résztvevője és nagyon kedves barátunk írt egy levelet a résztvevők közös levelező listájára. A levél nagyon megérintett. Áthatja a természet tisztelete és szeretete és ezeken keresztül ragad meg valami nagyon fontosat abból/arról ahogy … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Mesélő gyümölcsfák appeared on Havas-tanya.

]]>
erdőMátyás Izolda a Péceli gyümölcsész tanfolyam szervezője, résztvevője és nagyon kedves barátunk írt egy levelet a résztvevők közös levelező listájára. A levél nagyon megérintett. Áthatja a természet tisztelete és szeretete és ezeken keresztül ragad meg valami nagyon fontosat abból/arról ahogy sokan (és egyre többen) gondolkodunk a világról. Iza engedélyével idézem gondolatait, olvassátok el, érdemes.

Kedves Gyümölcsész Barátaim!

Nagy öröm volt ismét együtt lenni Veletek, a „Nagyapánk kertjét” betöltő kirobbanó tavaszban! Ilyenkor mindig megtelik a szívem reménységgel, hogy amit keresek a világban, az létezik, elérhető, és dacolni képes a mai kor általános tendenciáival…

Egyszer, amikor gyerekekhez hívtam János bátyánkat egy iskolakerti programra, kértem, hogy mesélje majd el nekik, miről, hogyan ismeri fel a különféle gyümölcsfákat. Ő, a tőle megszokott lényegre törésével azt mondta: „hogyhogy miről, sokat van köztük az ember, sokat nézi őket, és egyszer csak tudni fogja, hogy melyik milyen fa”…

Ennek a fajta „nézve megtudásnak” a tanító erejét kezdem magamon is észrevenni. Kíváncsi izgalommal megyek el minden gyümölcsfa mellett, és mint egy memória játékban, próbálom párosítani a fejemben élő, Pécelen vagy máshol látott fák képével… János bátyánknak igaza van, csak a gyakorlással, a fák között töltött idővel érik használható értékké az eddig passzív elméleti tudásunk.

gyümölcsfaA hétvégét Göcsej dombjai között töltöttem, és azon gondolkodtam, hogy mitől ennyire jólesően más ez a táj. Mitől van az, hogy egyes tájakon az ember úgy érzi magát, mintha az időnek mélysége lenne, ami összeköt a múltunkkal és a jövőnkkel is. És rájöttem, hogy nemcsak a házak, az utcák, az emberek adják ezt a hangulatát, hanem az öreg gyümölcsfáknak is nagy szerepük van ebben. Az öreg gyümölcsfáknak, akik öreg emberekkel élik az életüket, akiket egyenként ismernek, és egyenként szeretnek. Akik a maguk susogó szirom nyelvén elmesélik a vidék történetét, ha valaki nyitott szívvel sétálgat, vagy megpihen közöttük…

Ezek az idős emberek szeretik és sajnálják a fáikat, hogy így megöregedtek. Nem mindegyikük tudja már, hogy amíg bár egy friss ágat hoz a fa, nem kell sajnálni, mert újra lehet ültetni belőle, tovább lehet éltetni őket, a fák fiatal sarjait saját sarjaikra, az unokákra bízva. Most már mindannyian tudunk nekik segíteni ebben, hála János bátyánknak és Gergő barátunknak!

Egy szép kerti élményemet szeretném még megosztani veletek… Pont névnapom volt a hétvégén, és a göcseji barátaink öreg gyümölcsöskertjében sétálgattam a két szeleburdi fiacskámmal együtt. A tavasz itt még talán előrébb volt egy tyúklépéssel, mint nálunk, és a fák alja tele volt tavaszi virágokkal. A fiaim elkezdték őket csokorba szedni, és ajándékba adni nekem. Néhány szálanként hozzám szaladtak, és aztán újra eltűntek az öreg fák között, az üde, virágos fűtengerben. És olyan volt az egész, mintha egy réges-régi mesébe csöppentünk volna, ami a szeretet örök érvényű titkairól mondott nagyon fontos dolgokat mindannyiunknak, és arról, hogyan ér össze az ami öreg és az ami fiatal…

Kívánok Nektek szép tavaszi napokat, saját gyümölcsmeséket!

Iza

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Mesélő gyümölcsfák appeared on Havas-tanya.

]]>
Gyümölcsész képzés - törzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés http://havastanya.hu/torzs-es-lombalakitas-oltasszemzes-elkezdese-fasebkezeles/ Fri, 21 Mar 2021 07:36:17 +0000 http://havastanya.hu/gyumolcsesz-kepzes-olto-es-szemzo-vesszok-szedese-tarolasa-kezben-oltas-az-oltvanyok-tarolasa-2/ Törzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés 2014. március 21. Harmadszor is visszatértünk Pécelre. Csodás tavaszi időben volt szerencsénk végigsétálni a gyümölcsösben és gyönyörködni a frissen kipattanó rügyekben. Az egy hónappal ezelőtti gyümölcsész képzés beszámolójáért katt ide. A mai nap részben … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Gyümölcsész képzés - törzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés appeared on Havas-tanya.

]]>
törzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés, tavaszi növényvédelemTörzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés

2014. március 21. Harmadszor is visszatértünk Pécelre. Csodás tavaszi időben volt szerencsénk végigsétálni a gyümölcsösben és gyönyörködni a frissen kipattanó rügyekben. Az egy hónappal ezelőtti gyümölcsész képzés beszámolójáért katt ide. A mai nap részben az egy hónapja tanultak gyakorlatba ültetéséről szólt és persze sok újat tanultunk most is.

A metszés alapjait Gergő mesélte el nekünk. Első lépésben ő alulról szokta végigjárni a fát és elképzeli mit szeretne kialakítani. Amíg végigjárja a száraz, beteg ágakat gondolkodás nélkül kiveszi és után fejben eltervezi a metszést. A beteg ágakat mindig égessük el és addig is tároljuk külön a többi nyesedéktől! Miközben ezt magyarázta érdekességképpen megemlítette, hogy a mezsgye szavunk a meggyből ered, ugyanis régen sövénynek nevelték a meggy fákat amiket a határ szélére ültettek.

Természetesen szó esett a biztonságos munkavégzésről. Erősen javallott, hogy legalább ketten létrázzunk. Néhány rémtörténetet a jelenlévők megosztottak a létrás balesetekről, nyilván az élet meg az elmélet nem ugyan az de gondoljátok végig mikor mit kockáztattok…

És ha már meggy, azt is elmondta Gergő, hogy a meggyfákat mindig csonkra kell vágni mert hajlamos a visszaszáradásra és ha nem hagyunk 1-2 cm-t a lemetszett ágból, vesszőből akkor a törzse sérülhet. Nagyon fontos, hogy úgy vágjuk le az ágakat, hogy róluk a csapadék leperegjen. Ha nem így teszünk akkor a megülő víz a fasebkezelő szer ellenére is gombás megbetegedést, rothadást fog okozni, alább néhány szomorú példa erre:

hibás metszéshibás metszés

 

 

 

 

hibás metszés

Kb 10cm mélyen berothadt a levágott ág

Helyes metszés

Így kellett volna levágni

 

 

 

 

 

A nagyobb gallyak fűrésszel történő kivágása előtt mindig bevágjuk az ágat alulról mert ha nem így teszünk akkor az ág letörésével végighasad a kéreg ami nagy sebfelületet okoz és csúnya is lesz.

A gyümölcsfák felkopaszodott ágai tavasszal csak az erőt veszik el a hirtelen meginduló fejlődésben így ha nincs távlati tervünk ezekkel akkor várjuk ki őket. Az összeérő vastag ágak a szél hatására dörzsölni kezdik egymást és előbb utóbb olyan sebeket okoznak - főleg a termés súlya alatt - ami betegségek fog okozni. El kell dönteni melyiket tartjuk meg, a másiknak sajnos mennie kell.

A gyümölcsfa metszést alulról kezdjük és onnan haladunk fölfele. Azért jó megvárni a rügyfakadást mert bár a fák nedvkeringése beindult de látjuk a rügyekből, hogy melyik lesz levél, melyik termésrügy, jobban tudunk tervezni. Próbáljunk ne a fa ellen dolgozni. Szabályozzuk, ne irányítsuk a metszéssel. Ha nem akarjuk nagyon uralni csak segíteni próbálunk neki akkor meg fogja hálálni. Ellenkező esetben beteges lesz, legyengül és jöhetnek a vegyszerek.

Vannak gyümölcsfák pl. az alma amelyek hajlamosabbak a gombás betegségekre. Ha ezek alsó ágait kb. 1 méter magasságig eltávolítjuk akkor a reggeli párában tüsténkedő gombák nehezebben támadják meg. A cseresznyefa a diófához hasonlóan szabályosan nő, kevésbé igényli a metszést, az emberi közbeavatkozást. A száraz, beteg ágak eltávolítása itt is fontos. Ráadásul ezekre a fajtákra jellemző, hogy ha nem engedjük fölfelé nőni őket - visszavágjuk - akkor hajlamosabbak lesznek a betegségekre.

kéregrákSzó esett a kéregrák nevű betegségről és annak érdekes gyógyításáról. Egy rézdróttal körbetekerik a beteg fácskát és rézgálicos lemosást kap. Azt senki nem tudta, hogy működik de működik.

Ennek kapcsán említette meg egy kolléga, hogy neki a monília ellen hatásos biovédekezés volt a fa tövébe ültetett torma.

A gyümölcsész tanfolyamon szó esett a tavaszi lemosó permetezésről a tetvek és gombák ellen. János bácsi a Bordói lés permetezést szokta használni. Az én ökos szemléletmódomba ennek rutinszerű használata nem fér ugyan bele de mint probléma esetére rendelkezésre álló lehetőséget mindenképpen érdemes megjegyezni.

Folytatódott az oltás is, János bácsi készített szoknyás agyagoltást aminek feladata a hidegebb időben történő temperálás és az ideális páratartalom biztosítása.

oltás szoknyás agyagkötésseloltás szoknyás agyagkötésseloltás szoknyás agyagkötéssel

 

 

 

 

Katt a képekért:

Gyümölcsész képzés 3
Gyümölcsész képzés 3már 21, 2014Photos: 55
 
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Gyümölcsész képzés - törzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés appeared on Havas-tanya.

]]>
Március 1-jétől változnak a földátruházási szerződések írásba foglalásának szabályai http://havastanya.hu/marcius-1-jetol-valtoznak-foldatruhazasi-szerzodesek-irasba-foglalasanak-szabalyai/ Tue, 18 Mar 2021 12:48:34 +0000 http://havastanya.hu/?p=2558 A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) újraszabályozta, és ezzel jelentősen megváltoztatta a föld tulajdonjogának átruházásra, vagy a föld tulajdonjogát érintő más írásba foglalt jogügyletekre vonatkozó előírásokat. A Földforgalmi tv. 2014. március 1-jétől hatályos … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Március 1-jétől változnak a földátruházási szerződések írásba foglalásának szabályai appeared on Havas-tanya.

]]>
A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) újraszabályozta, és ezzel jelentősen megváltoztatta a föld tulajdonjogának átruházásra, vagy a föld tulajdonjogát érintő más írásba foglalt jogügyletekre vonatkozó előírásokat.
A Földforgalmi tv. 2014. március 1-jétől hatályos 8. §-a értelmében a föld tulajdonjogának átruházására vagy a föld tulajdonjogát érintő más jogügylet írásba foglalására csak olyan papír alapú okmányon kerülhet sor, amely az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott biztonsági kellékekkel rendelkezik.
A Földforgalmi tv. alapján megalkotásra került a föld tulajdonjogának átruházását, vagy a föld tulajdonjogát érintő más írásba foglalt jogügyletet tartalmazó papír alapú okmány biztonsági kellékeiről és kibocsátásainak szabályairól szóló kormányrendelet, amely 2014. február 26-án kihirdetésre került.Az új szabályozás értelmében 2014. március 1. napjától az adásvételi szerződést négy eredeti példányban kell a jegyző részére megküldeni az elővásárlási jog gyakorlásával összefüggő kifüggesztés céljából, melyek közül csak egy példányt kell biztonsági okmányon szerkeszteni. A kifüggesztés nem a biztonsági okmányon készített szerződési példánnyal történik, azonban a jegyző a hozzá benyújtott szerződéseket (így a biztonsági okmányon készítettet is) küldi meg a mezőgazdasági igazgatási szerv részére hatósági jóváhagyásra, illetve az engedélyhez nem kötött földtulajdonszerzés esetében pedig a szerződő felek jogi képviselője részére.
A biztonsági okmány védelmi elemekkel (vízjellel, pelyhezőkkel és vegyi védelemmel) ellátott papírlap, amely a jobb oldalán hosszanti irányban 10 mm széles irizáló nyomatot tartalmaz, amelyen a „földátruházási biztonsági okmány” felirat látható. A nyomat olyan nyomdatechnikai eljárással készül, ami a felirat másolását kizárja. A biztonsági okmány tartalmazza ezen felül a következő feliratot nyomtatott formában: „Kizárólag földtulajdont érintő jogügylet írásba foglalására használható.”
A biztonsági okmány ára 60 Ft+ÁFA/lap, amelyet kizárólag az ingatlannyilvántartási eljárásban a felek képviseletét ellátó közjegyzők, ügyvédek, jogtanácsosok (a továbbiakban: jogi képviselők), illetve meghatalmazottjaik vásárolhatnak meg a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalának járási földhivatalaiban, a fővárosban a Budapesti 1. Számú Földhivatalban és a Budapesti 2. Számú Földhivatalban (a továbbiakban: járási földhivatal).
A biztonsági okmányok járási földhivatalokba történő ütemezett kiszállítása ezen a héten megkezdődött, azok a jövő héttől kezdődően elérhetőek lesznek. A biztonsági okmányok jogi képviselők által történő készleten tartása nem célszerű, mivel a járási földhivatalok ellátása a jövőben folyamatos lesz, így a tényleges igényeknek megfelelően tudják a felhasználókat kiszolgálni.
A biztonsági okmányokat átvevő, vagy azokat visszaszolgáltató személy adatait a járási földhivatal a személyazonosság igazolására szolgáló fényképes okmányból ellenőrzi, és azokról, valamint az átadott, vagy visszaszolgáltatott okmányokról nyilvántartást vezet.
A biztonsági okmányokat kezelő jogi képviselők szintén kötelesek nyilvántartást vezetni, a jogszerű felhasználás nyomon követhetősége érdekében. A nyilvántartás vezetésével kapcsolatos, valamint a biztonsági okmány felhasználására – így különösen a megőrzési és visszaszolgáltatási, valamint az érvénytelenítési és az ezzel összefüggő jegyzőkönyv vezetési kötelezettségek, továbbá a biztonságos tárolásra – vonatkozó előírások betartását a járási földhivatal ellenőrzi és a kötelezettségek megsértése esetén bírságot szab ki, melynek összege 15.000 forinttól 100.000 forintig terjedhet (a jogsértés súlyától és gyakoriságától függően), illetve a kisebb jelentőségű jogsértésnél figyelmezteti a felhasználót.
A biztonsági okmányt a jogi képviselők egymásnak átadhatják. Az átvevő jogi képviselő biztonsági okmány átvételére vonatkozó jogosultságáról az átadó jogi képviselőnek kell meggyőződnie, az ennek elmulasztásából eredő jogsértésekért az átadó jogi képviselő felel.
Az ügyvédi, vagy közjegyzői kamarai tagság megszűnése, szünetelése esetén a jogi képviselőnek az általa kezelt biztonsági okmányokat nyolc napon belül vissza kell szolgáltatni a járási földhivatal részére. A jogtanácsos munkaviszonyának vagy tagsági jogviszonyának megszűnése, vagy tartós távolléte esetén pedig a jogtanácsost alkalmazó szerv köteles gondoskodni a biztonsági okmányok dokumentált módon történő átvételéről és másik jogtanácsos részére történő átadásáról. Ha a jogtanácsost alkalmazó szerv jogutód nélkül megszűnik, vagy ha nincs olyan jogtanácsos, akinek a fel nem használt biztonsági okmányokat át lehetne adni, azokat nyolc napon belül vissza kell szolgáltatni a járási földhivatal részére.

Forrás: VM

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Március 1-jétől változnak a földátruházási szerződések írásba foglalásának szabályai appeared on Havas-tanya.

]]>
2014. február 18.-tól ezeket a biotermékeket tiltják http://havastanya.hu/2014-februar-18-tol-ezeket-biotermekeket-tiltjak/ Tue, 18 Mar 2021 12:40:02 +0000 http://havastanya.hu/?p=2555 2014. február 18.-tól hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. Tehát bio és nem ökológiai élelmiszerekre egyaránt. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post 2014. február 18.-tól ezeket a biotermékeket tiltják appeared on Havas-tanya.

]]>
2014. február 18.-tól hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. Tehát bio és nem ökológiai élelmiszerekre egyaránt.
A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.
Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozás-tudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa korábban elmondta, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, ezt azon gyártók használhatják, amelyek vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják, és hogy termékeik bármikor bevizsgálhatók.
A Magyar Közlönyben novemberben megjelent ren-delet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasz-tónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen elő-forduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post 2014. február 18.-tól ezeket a biotermékeket tiltják appeared on Havas-tanya.

]]>
Házi sajtkészítés: lépésről lépésre http://havastanya.hu/hazi-sajtkeszites-lepesrol-lepesre/ Thu, 06 Mar 2021 18:52:06 +0000 http://havastanya.hu/?p=2500 Nagyon kedves olvasónk, Takács Eszter megírta nekünk a saját maga által kitapasztat házi sajtkészítés fortélyait. Külön öröm, hogy nálunk kezdett ezzel a csodálatos tevékenységgel ismerkedni. Pontosan ezért hoztuk létre az oldalt, hogy a hozzá hasonló lelkes emberek megkapják azt a … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Házi sajtkészítés: lépésről lépésre appeared on Havas-tanya.

]]>
Nagyon kedves olvasónk, Takács Eszter megírta nekünk a saját maga által kitapasztat házi sajtkészítés fortélyait. Külön öröm, hogy nálunk kezdett ezzel a csodálatos tevékenységgel ismerkedni. Pontosan ezért hoztuk létre az oldalt, hogy a hozzá hasonló lelkes emberek megkapják azt a pici kis segítséget ami az induláshoz kell és tehessenek egy lépést egy belső értékeiben minőségibb élet felé. Össze kell piszkolni a kezünket, ügyeskedni, szervezni kell. Sokkal bonyolultabb mint bemenni a csillogó neonfények birodalmába és levenni a polcról, de aki kóstolta tudja, hogy ennek van csak igazán értéke. Köszönöm Eszter a lelkesedésed és hogy megosztod velünk is.

ESZTER ÉS A SAJTKÉSZÍTÉS

A történet természetesen azzal kezdődik, hogy imádom a sajtokat. Annyira, hogy a régmúltban (pár évvel rendszerváltás után) a 25. születésnapomra – a lehetetlent súrolva – 25 féle sajtot kaptam. Csodálatos ajándék volt!
A sajtok iránti vonzalmam az évek során mit sem csökkent, viszont a sajtok állaga, íze az árukkal fordított arányosságot mutat – szerintem – az elmúlt években. Ráadásul azóta a családomban sok az allergiás, illetve jómagam megküzdöttem a rákkal. Mindez arra sarkall, hogy a lehető legtisztább élelmiszereket együk, a lehető legkevesebb vegyszert használjuk (mosódió, szódabikarbóna, ecet…). Jó öreg Földünk is rászolgált már a kíméletre.
A sajtgyártás ennek a törekvésnek az egyik állomása. Nagy örömömre nálunk (Sopronban) is lehet már automatás friss tejet venni, de a termelő házhoz is viszi a nagyobb mennyiségben rendelt tejet. A sajtgyártás után az interneten keresgéltem, amikor megtaláltam a Havas-tanya honlapját, ahol egyszerűen, bíztatóan, minden hókusz-pókusz nélkül rátaláltam a receptre. Az első próbálkozásom, hogy házi sajtot készítsek, nem sikerült, pontosabban nem sajt lett belőle, hanem nagyon finom házi túró (én a boltit nem eszem meg magában, ezt pedig faltam, a lehűtött írónál pedig nincs jobb szomjoltó ital a világon). Írtam a honlapon, kérdeztem, hogy mit ronthattam el és Krisztián, aki az oldalt gondozza, rövid időn belül válaszolt és bíztatott, hogy ne adjam fel. Hallgattam rá és ma már egyre jobb sajtokat készítek.
Miután elmeséltem neki a sikeres próbálkozásaimat is, arra kért, írjam meg az eddigi tapasztalataimat, esetleg fényképekkel illusztráljam, hogyan alkotok kis boszorkánykonyhámban. Ez a minimum, amit megtehetek a sok segítségét, tehát íme.

Az eszközökházi sajtkészítés
• min. öt literes lábas,
• szűrő,
• pelenka vagy ritka szövésű konyharuha,
• mérőpohár,
• befőttesüvegek a préseléshez,
• rács és csepegtetőtálca (tepsi) a szárításhoz,
• prés

házi sajtkészítésházi sajtkészítésEz utóbbit gyorsan és egyszerűen meg tudjuk csinálni mi is. Először nagyobb tejfölös poharakat használtam, azonban jobb (erősebb és nagyobb) az éthordóból készített prés. Ráadásul azok sem vesznek kárba, amiknek letörött a füle. Ahhoz, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon a sajtból, az edények alját és oldalát perforálnunk kell. Ezt én úgy oldottam meg, hogy egy húsvillát felmelegítettem a gáztűzhely lángjában és azzal böködtem ki a lyukakat. Az edények tetejét körbevágtam annyira, hogy becsusszanjanak az edények aljáig. Így tudunk majd velük préselni.

Hozzávalókházi sajtkészítés hozzávalók
• 5 liter házi tej (minél zsírosabb, annál több sajtot kapunk),
• 1,5 dl 10%-os ecet,
• só,
• víz,
• ha ízesített sajtot készítünk, akkor fűszerek.

Ha fűszeresházi sajtkészítés hozzávalók sajtokat készítek, akkor előre el szoktam készíteni a hozzávalókat, hogy ne kelljen kapkodni. Nálunk a fokhagymás, köményes, borsos-diós, medvehagymás és a gyerekek körében az aszalt gyümölcsös a sláger. A képeken a natúr, a köményes és a borsos-diós látható.

Sajtkészítés

házi sajtkészítés

Feltesszük a tejet forrni. Kevergessük, hogy ne kozmáljon le nagyon. Ha kicsit megkapja az edény alján, nem baj, a tej nem veszi át az ízét. Én szoktam tenni bele kb. 15 g sót.
házi sajtkészítés Nagyon vigyázzunk, hogy ne fusson ki! Valójában nem kell lobogva forrnia, de az sem jó, ha nem forr fel eléggé. Tapasztalataim szerint ez a legérzékenyebb pont. Ha nem elég meleg a tej, akkor nem fog összeállni, ha viszont nem figyelünk oda, gyorsan kifut, de akkor már le is ég. Ennél a lépésnél nagyon figyeljünk! Leginkább halljuk, hogy már forr.
házi sajtkészítés Lassan, óvatosan adjuk hozzá az ecetet. Egy-két perc múlva én le is zárom a gázt, de hagyom még állni, hogy szépen elváljon az író és a massza.
házi sajtkészítés Nagyjából így kell kinéznie.
házi sajtkészítés Amíg várunk, hogy szétváljon az író és a massza, tegyük a szűrőt a mosogatóba (vagy ha az összes írót fel akarjuk fogni, akkor egy nagyobb edénybe) és tegyük bele a pelenkát.
házi sajtkészítés Egy szűrőkanállal merjük át a masszát a pelenkára.
házi sajtkészítés Nagyon szép és illatos.
házi sajtkészítés Fogjuk össze a pelenkát és emeljük fel. Hagyjuk, hogy a felesleges folyadék kifolyjon. Le-föl emelgethetjük, így gyorsabban megy.
házi sajtkészítés Ha már a nagyja kifolyt, tekerjük össze, hogy a maradék nedvességet is ki tudjuk préselni, de vigyázzunk, mert forró!Ahogy kezdi elveszíteni a felesleges nedvességet, egyre inkább kezd „gömböcösödni”.
házi sajtkészítés Ha ízesített sajtot akarunk, akkor most kell beletenni a fűszereket. Alaposan keverjük össze.
házi sajtprés Akár fűszerrel, akár anélkül, mehet a présbe.
házi sajtpréselés A préseléshez súlynak befőttesüveget és abban egyre több vizet szoktam használni. A vizet később felhasználom a sófürdőhöz.
házi sajtpréselés Amint összeáll úgy, hogy megtartja a formáját, meg kell forgatnunk a présben. Így lesz szép a teteje és az alja is. Általában délután készítem a sajtokat. Éjszakára megfordítom, majd reggel újra. Másnap délutánig préselődnek.
(A köményes sajtba őrölt köményt teszek, de a préselésnél mindkét oldalát megszórom egész köménnyel, úgy préselem.)
házi sajtkészítés Következő délután jön a sófürdő. Az én családom nem nagyon szereti a sós ételeket, ezért én 1 l vízhez 100 g sót teszek. A nagy sajtokat 5-6, a kicsiket 2-3 órára szoktam a sós vízben hagyni. Közben egyszer megforgatom őket. A különböző ízesítésűeket külön-külön teszem.

Ezután 1-1,5 napig tovább száradnak-érnek a rácsokon, amíg szép kis kérgük nem képződik. Zsírpapírba csomagolva a hűtőben sokáig eláll (nem tudom meddig, mert mindig elfogy). Akár dobozban is tarthatjuk, de vigyázzunk, hogy a sajt ne érintkezzen a műanyaggal, vagyis akkor is csomagoljuk be zsírpapírba! Ha nem tesszük hűtőbe, akkor egyre keményebb, reszelhetőbb lesz. Érdemes fogyasztás előtt kb. fél órával kivenni a hűtőből, hogy a teljes ízvilágát élvezhessük.

házi sajtkészítésházi sajtkészítésházi sajtkészítés

házi füstölt sajtkészítésházi füstöltsajt készítés

A füstölésre szánt sajtok még megjárják a füstölőt is, aztán ilyen gyönyörűek és nagyon-nagyon finomak lesznek! A sajtfüstölés kb. 3 napos folyamat ahol a sajtok 20-24 C fokos, folyamatos hideg füstben töltik az időt.

 Van vele munka, rendetlenséggel és némi kosszal jár, időigényes, de az ízük, a családtagjaim arca, lelkesedése bőven kárpótol ezekért. Ráadásul ezek a sajtok tökéletesen grillezhetők, ránthatók, nem folynak szét, hiszen nincs bennük semmi állománynövelő, -javító adalék, csak tej, egy kis ecet, ami az elején összehúzza és a fűszerek
Sok sikert!

Sopron, 2014. március 1.
Takács Eszter

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Házi sajtkészítés: lépésről lépésre appeared on Havas-tanya.

]]>
Gyümölcsész képzés - oltó és szemző vesszők szedése, tárolása, kézben oltás, az oltványok tárolása http://havastanya.hu/gyumolcsesz-kepzes-olto-es-szemzo-vesszok-szedese-tarolasa-kezben-oltas-az-oltvanyok-tarolasa/ Sat, 22 Feb 2021 20:35:51 +0000 http://havastanya.hu/?p=2454 Oltó és szemző vesszők szedése, tárolása, kézben oltás, az oltványok tárolása 2014. február 21. A tegnapi tavaszi napsütésnek nyoma sem volt ellenben az egész nap szemerkélő eső sem vette el kedvét kicsiny csapatunknak. Ismét felsorakoztunk János bácsi mögött a péceli … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Gyümölcsész képzés - oltó és szemző vesszők szedése, tárolása, kézben oltás, az oltványok tárolása appeared on Havas-tanya.

]]>
tájfajta gyümölcsös oltás szemzésOltó és szemző vesszők szedése, tárolása, kézben oltás, az oltványok tárolása

2014. február 21. A tegnapi tavaszi napsütésnek nyoma sem volt ellenben az egész nap szemerkélő eső sem vette el kedvét kicsiny csapatunknak. Ismét felsorakoztunk János bácsi mögött a péceli gyümölcsösben. Az egy hónappal ezelőtti gyümölcsész képzés beszámolójáért katt ide. A mai napon is rengeteg tanultunk a tájfajta gyümölcsösök kezeléséről.

Az oltóvesszőket mindig nyugalmi állapotban kell szedni lehetőleg minél rövidebb tárolási idővel. A tárolás 1-5 fok közötti hőmérsékleten célszerű egy lezárt műanyag palackban. A palackba ujjnyi vizet is töltsünk, hogy nedvesen, párásan tartsa belül a levegőt, ettől az oltóvesszők nehezebben száradnak ki. A palackokat feliratozzuk a tájfajta nevével és dátummal is lássuk el.

A jó oltóvesszőn levélrügyek vannak amiket onnan ismerünk fel, hogy hosszúkásabbak, hegyesebbek mint a kerekebb virágrügyek amik majd a termést hozzák. Az oltóvesszőn legyen legalább 3-4 levél rügy. Ez elsőre talán bonyolultnak hangzik de ha odaállsz egy kis oltógallyhoz meg fogod látni a különbséget. Mivel az oltványok tetejét gyakran visszametszik (egyesek szerint ez kötelező de a gyakorlat azt mutatja, hogy egyáltalán nem feltétel) ezért az sem fontos, hogy az oltóvessző végén legyenek a levélrügyek.

Szerszámok az oltáshoz, szemzéshez

szemzőkés profilMielőtt az oltóvessző vágás témáját tárgyaljuk had tegyek egy kis kitérőt a szerszámok felé. A legfontosabb, hogy a szemző vagy oltó kés éles legyen. Gyakran halljuk, hogy “éles mint a borotva”. Nos ez ebben az esetben ez nem túlzás, hanem szó szerint értendő alapkövetelmény.

A szemző vagy oltó kések vágóprofilja nem párhuzamos mint a hagyományos konyhakéseké. Az egyik profil egyáltalán nincs élezve. A alábbi móricka ábrából talán érthető. Az sem mindegy melyik oldalát élezzük a késnek, jobb kezes késnél jobb kézbe fogva, az élét lefelé tartva a felénk eső részt fenjük meg, balkezesnél fordítva. Tapasztalataim szerint egy jó szemzőkéssel minden munkát meg lehet csinálni de ne dőljetek be a márkáknak. Az egyik Kolléga vadi új, kerti szerszámokban igen nagy márkának számító szemzőbicskája nem tudta a fenti követelményeket, rossz volt az élkiképzés illetve éle sem nagyon volt. Gazdaboltban nem nagyon érdemes keresni, én is csak az ötödikben találtam de ott sem olyat amit megvettem volna. Többen ajánlották Csiga Andrást mint precíz késművest.

Az élezést otthon is el tudjátok végezni 3 lépésben.

  1. A jobbkezes kést jobb kézben fixen tartva kaszakövön körkörösen húzogatod a pengét. Fontos, hogy a penge kaszakővel bezárt szöge minél állandóbb legyen. A kaszakövet gyakran vizezd be!
  2. Utána festékboltban kapható 600-as üvegpapírt ráragasztasz egy akkora műanyag vagy üveglapra amin kényelmesen tudsz fenni és úgy mint a kaszakövön, húzogatod a pengét.
  3. Ugyan ezt teszed 1.200-as üveglappal.
  4. Ha kész vagy az 1.200-as üveglapon lehúzod a késnek azt az oldalát amihez eddig nem nyúltál. Csak egyszer és csak a sorják miatt.

Ha már van jó éles oltó vagy szemző késünk használjuk!

Sokféle módszer létezik amiknek az elnevezésén kisebb műhelyvitánk támadt úgyhogy a teljesség igénye nélkül:

  • héj alá oltás
  • T szemzés
  • Chip szemzés
  • párosítás
  • rügylapozás

Ma a párosítással ismerkedtünk meg alaposan tehát én is ezt próbálom bemutatni. Nagyon fontos, hogy tiszta kézzel és tiszta szerszámmal dolgozzunk. A kést spirituszban vagy alkoholban lehet fertőtleníteni. Az egyik legfontosabb szabály, hogy az oltás vágott felületéhez nem szabad kézzel hozzáérni. A csonthéjasok nagyon érzékenyek a sebekre, náluk a párosítás a legeredményesebb.

Párosító oltásnál fontos, hogy egyenes metszeteket készítsünk amik könnyedén összeilleszthetőek. Ehhez közel azonos méretűnek kell lenni az alanynak és az oltó ágnak is. A metszet hossza ne legyen se túl hosszú se túl rövid, a nagyobb sebfelületen könnyebben indul meg a hegesedés, kb 1,5- 2 cm az ideális. Az alábbi példában egy kiültetésre váró vad alanyt oltottunk, de ha meglévő fára szeretnénk oltani annak is ezek a lépései.

A bio gyümölcsfa alanyt áttöröljük, hajszálgyökereit oltás előtt visszavágjuk

A gyümölcsfa alanyt áttöröljük, hajszálgyökereit visszavágjuk

Szorosan magunkhoz húzott kézzel egy határozott mozdulattal levágjuk, a félősebbek szigszallaggal tekerjék körbe a hüvelykujjukat

Szorosan magunkhoz húzott kézzel egy határozott mozdulattal levágjuk, a félősebbek szigszallaggal tekerjék körbe a hüvelykujjukat

Bio gyümölcsfa oltóvessző párosítás

A közel azonos átmérőnél, azonos hosszúságban és egyenesen metszett oltóvesszőt és az alanyt ellenőrizzük, kézzel nem érünk hozzá a vágott felülethez

Bio gyümölcsfa oltóvessző párosítás

Ha mindent jól csináltunk a két metszett párhuzamosan illeszkedik

Bio gyümölcsfa oltóvessző párosítás

Oltószalaggal vagy tejes zacskó csíkkal szorosan összekötjük

Bio gyümölcsfa oltóvessző párosítás

3-4 rügyet meghagyva az oltóvesszőt vissza lehet vágni. Fontos a sebkezelés. A kiültetésig nedves, humuszos földben lehet tárolni 1-5 C fok között.

Oltószalag készülhet 1-1,5 cm széles tejes zacskó csíkokból. Előtte kicsit meg kell nyújtani, hogy ne a rátekerés közben nyúljon meg és szorosan tartsa az oltványt. Ha az Bio gyümölcsfa oltóvessző párosításoltás sikeres volt ez néhány hét múlva látszani fog, de a szalagot kb. fél évig rajta kell hagyni. Után mindenképp vegyétek le mert a gyümölcsfa elkezdi körbe nőni.

Ha jól csináltad egy év múlva így néz ki a végeredmény.

 

Katt a képekért:

Gyümölcsész képzés 2
Gyümölcsész képzés 2feb 21, 2021Photos: 53
 
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Gyümölcsész képzés - oltó és szemző vesszők szedése, tárolása, kézben oltás, az oltványok tárolása appeared on Havas-tanya.

]]>
2015-től jöhet az egyszerűsített támogatás kisgazdaságok részére http://havastanya.hu/2015-tol-johet-az-egyszerusitett-tamogatas-kisgazdasagok-reszere/ Tue, 18 Feb 2021 10:47:06 +0000 http://havastanya.hu/?p=2447 A kisgazdaságok részére kialakított egyszerűsített támogatási rendszert 2015-től vezetik be Magyarországon mondta Czerván György államtitkár az új Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének kapcsán. Minden közvetlen kifizetést ezzel a hektáronkénti 500-1250 euró közötti összeggel kívánnak kiváltani egyösszegű kifizetésben. Minimum 1 hektár után … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post 2015-től jöhet az egyszerűsített támogatás kisgazdaságok részére appeared on Havas-tanya.

]]>
2015-től jöhet az egyszerűsített támogatás kisgazdaságok részéreA kisgazdaságok részére kialakított egyszerűsített támogatási rendszert 2015-től vezetik be Magyarországon mondta Czerván György államtitkár az új Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének kapcsán. Minden közvetlen kifizetést ezzel a hektáronkénti 500-1250 euró közötti összeggel kívánnak kiváltani egyösszegű kifizetésben. Minimum 1 hektár után lesz igénybe vehető és felmenti a termelőket az EU jogszabályaiban (állandó gyepterület fenntartása, termény diverzifikáció, ökológia célterület kijelölése) rögzített zöldítés követelmények alól. A támogatási rendszernek lesznek kötelező és önkéntes elemei is.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post 2015-től jöhet az egyszerűsített támogatás kisgazdaságok részére appeared on Havas-tanya.

]]>
Júliusi gazdanaptár http://havastanya.hu/juliusi-gazdanaptar/ Thu, 13 Feb 2021 16:46:22 +0000 http://havastanya.hu/?p=2434 Biozöldségeskert: Ebben a hónapban legfontosabb feladat a locsolás, a gyomirtás és a folyamatos szüret és ízorgia élvezete! Mulcsozással a legtöbb kerti kultúrnövény vízháztartását segítheted. A biokrumplitövek bakhátait igazítsuk meg. Vethetsz újból biosárgarépát, a fodroskel és más őszi káposztafélék palántázása júliusban … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Júliusi gazdanaptár appeared on Havas-tanya.

]]>
Biozöldségeskert: Ebben a hónapban legfontosabb feladat a locsolás, a gyomirtás és a folyamatos szüret és ízorgia élvezete! Mulcsozással a legtöbb kerti kultúrnövény vízháztartását segítheted. A biokrumplitövek bakhátait igazítsuk meg. Vethetsz újból biosárgarépát, a fodroskel és más őszi káposztafélék palántázása júliusban időszerű.

Biogyümölcsös: A feketeribizli-bokrokat a termés szedésével egy időben metszheted. A biomálnabokrok gyenge vesszőit szüretelés után távolítsd el. Az őszi-téli termést adó gyümölcsfákon ritkítsd meg a sűrűn álló gyümölcsöket. Ezzel kicsit kevesebb de szebb és ellenállóbb termésre számíthatsz.

Üvegház: Továbbra is nagyon fontos az állandó szellőztetés. Az üvegházban nevelt biouborkát, bioparadicsomot ismét trágyázhatod, az oldalhajtásokat csípd ki. Vizsgáld meg az üvegházat, a hibákat javítsd ki. A tűző nap ellen árnyékolj!

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Júliusi gazdanaptár appeared on Havas-tanya.

]]>
Júniusi gazdanaptár http://havastanya.hu/juniusi-gazdanaptar/ Thu, 13 Feb 2021 16:18:13 +0000 http://havastanya.hu/?p=2425 Biozöldségeskert: Most minden gazdagon burjánzik, a gazok és gyomok is. Ilyenkor már betakarítható a bioborsó, biosárgarépa, fejes saláta. Ezzel párhuzamosan június közepe táján ültetni lehet a kési zöldség palántákat: fejes káposztát, biokelbimbót, biokaralábét, biocukkinit, biozellert. Mostanra az utolsó, melegágyban vagy … Egy kattintás ide a folytatáshoz....

The post Júniusi gazdanaptár appeared on Havas-tanya.

]]>
Biozöldségeskert: Most minden gazdagon burjánzik, a gazok és gyomok is. Ilyenkor már betakarítható a bioborsó, biosárgarépa, fejes saláta. Ezzel párhuzamosan június közepe táján ültetni lehet a kési zöldség palántákat: fejes káposztát, biokelbimbót, biokaralábét, biocukkinit, biozellert.

Mostanra az utolsó, melegágyban vagy üvegházban nevelt biohagymát is ültesd ki. Ültesd ki az őszi és téli biokáposztát, védd a káposztalégy ellen. Kötözd fel a biouborkát. Szedd fel az újkrumplit, a többi biokrumplit kupacold fel bakhátba. Ültesd ki a szabadba a kényes biozöldségféléket is. A kétnyári növények magjainak többnyire most jött el a vetési ideje, de ezeket csak átgondolt kerttervezést követően, határozott vetési tervvel a kezedben vesd el.

Locsolni kétféleképp lehet. Vagy nagyon korán amikor még nem melegedtek fel a növények és a hideg víztől nem kapnak sokkot, vagy este miután a levegő kicsit kihűlt. Utóbbi kényelmesebb de az órákon át nedves növényeken könnyeben fognak a gombabetegségek.

Biogyümölcsös: Lassan elérkezik a földi bioeper szürete. Ha reggel szeded le és a csuma a növényen marad, tovább eltarthatod és ha megmosod kevesebb levet enged. Az eper a gyümölcsérés után indákat hoz, az erősebbekből érdemes dugványokat nevelni és ezekkel tovább szaporítani. A gyenge indákat célszerű kiszelektálni. A bogyósokon végezd el a zöldmetszést. A gyümölcsfák nemkívánatos hajtásait vágd le, ha szükséges, kötözzük fel. A biocseresznyét védd a madaraktól és készülj fel a közelgő szüretre, befőzésre. A bioszőlőn végezd el a nyári zöldmetszést.

Üvegház: Fontos az állandó szellőztetés, különben nagyon hamar felforrósodik a levegő és minden növény hősokkot kap. A gyümölcstermésű zöldségeket (biopaprika, bioparadicsom, biopadlizsán) egyeld ki és trágyázd, a bioparadicsom oldalhajtásait csípd ki. A tűző nap ellen árnyékolj!

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

The post Júniusi gazdanaptár appeared on Havas-tanya.

]]>