Népszerű a termelői piac Gödöllőn

A Gödölye Szociális Szövetkezet helyi termelői piacot indított Gödöllőn, melyre szombatonként a város ötven kilométeres körzetéből érkeznek az árusok.

A Gödölye Szociális Szövetkezet 2010-ben alakult Gödöllőn. Ennek többféle előzménye is volt. A Waldorf-mozgalom korábban elsősorban kulturális területen hozott létre intézményeket: óvodákat, iskolákat, egyesületeket, alapítványokat. Az intézmények fenntartható gazdasági működtetése az elmúlt években egyre nagyobb kihívást jelentett a résztvevőknek, ezért egyre több Waldorf-kezdeményezés érdeklődése fordult gazdasági területek felé. Egy éve alakult a Welldorf Szövetkezet, amelyik a meglévő intézmények által létrehozott gazdasági társulásként szervezi az iskolák és óvodák eszközellátását.

A termelői piac életre hívásával újabb vállalkozás indult a Gödölye Szociális Szövetkezet magánszemélyeket és családi gazdaságokat összefogó kezdeményezése révén. A résztvevők úgy gondolják, hogy egy szervezetbe integrálható a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-feldolgozás, a kereskedelem és a fogyasztás. Céljuk egy olyan helyi élelmiszerlánc és logisztikai rendszer létrehozása, ami a tagok és hozzátartozik részére biztonságos hozzáférést biztosít a legalapvetőbb létszükségleti cikkekhez. Ezzel jelentős logisztikai és pénzforgalmi költségek takaríthatók meg, a pénzügyi autonómia erősítését pedig közösségi fizetőeszköz használata szolgálja.

A vállalkozás helyi és biotermékek – csírák, lekvárok, sajtok, biozöldség, biolekvárok és szörpök, ivólé, tej, húsáru, tészta, sütemény, méz, kecskesajtok, fűszercsomagok, kézműves szappanok – kereskedelmével és iskolai biomenza biztosításával alapozza meg gazdasági fejlődését. Későbbi cél a tevékenység bővítése – egyebek között a megújuló energiaforrások hasznosításával.

Legutóbb november 17-én, a termelői piachoz kapcsolódóan került sor a szövetkezet támogatott projektjének harmadik népszerűsítő rendezvényére, melyen az élelmiszerbiztonságot helyezték a középpontba a közösség és fenntarthatóság oldaláról.

Forrás: termelőtől.hu

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, fenttarthatóság, hírek, rendezvény
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.