Kiemelten fontos a 2013-as év a biodiverztitás megőrzése szempontjából

biodiverzitásA nemzetközi és európai uniós kötelezettségvállalásokkal összhangban felül kell vizsgálni és meg kell újítani a 2009-2014. közötti időszakra szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát - mondta Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára egy szakkonferencián.

A 2020-ig felvázolandó nemzeti jövőképet szem előtt tartva stratégiai területként elsőként a természeti értékek megőrzésének fontosságát említette, amely elsősorban a védett területek és fajok védelmét öleli fel. Tóth Katalin aláhúzta, fontos az ökoszisztéma szolgáltatások fenntartása és lehetőség szerinti helyreállítása is, amely például a természetes és természet közeli területek koherenciáját biztosító ún. zöld infrastruktúra fejlesztésével foglalkozik. Kiemelte, hazánk több mint 50%-a mezőgazdasági terület, ezért az agrárium külön stratégiai területként szerepelhet az új Nemzeti Biodiverzitás Stratégiában. Hozzátette, a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét, mint nemzetstratégiai kérdést külön célkitűzésben célszerű megjeleníteni. Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy a kerekasztal-beszélgetésen elhangzott észrevételeket és felvetéseket a lehetőségekhez mérten megpróbálják a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia kidolgozásakor figyelembe venni. A hozzászólókkal egyetértve kiemelte a szemléletformálás és az oktatás fontosságát, ami nélkül a stratégia megvalósítása hosszú távon elképzelhetetlen. 

Magyarországnak is feladata, hogy mind az ENSZ Stratégiai Tervéből, mind az EU vonatkozó stratégiájából feladatokat építsen be saját stratégiájába, különös tekintettel arra, hogy a Nemzeti Környezetvédelmi Program hét éves időszaka 2014-ben lejár. A 2013-as év ezért kiemelten fontos, hogy megalapozottan lehessen előkészíteni az új Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát.

Forrás: VM Sajtóiroda

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hírek, hivatalos, rendezvény
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.