Lendületesen növekszik a juhállomány a családi gazdaságokban

Egy újabb hír a VM Sajtóirodájától. Ami számunkra érdekes a hírben, hogy azért adnak pályázati pénzt ha valaki bemutató gazdaságot csinál. Szimpatikus megközelítés.

Újból nő az előző években csökkenő juhállomány. A sikerhez a vidékfejlesztési tárca által biztosított támogatásokon felül hozzájárul a stabil piaci helyzet és a gazdálkodók fejlesztési szándéka is - mondta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a családi gazdaságnak számító mátranováki „Faluhely major” mintateleppé avatásakor.

A jelenlegi mintegy 1,2 milliós juhállomány 85 %-át egyéni gazdaságokban tartják nyilván, összesen 29 ezer juhtartó gazdaság működik - ismertette a magyarországi adatokat a helyettes államtitkár.

Az állattartókat érintő intézkedések közül Feldman Zsolt kiemelte: az év elején elindult a Kérődző Szerkezetátalakítási Program, melynek köszönhetően a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására a juh és húsmarha-tartók évi közel 13 milliárd forinthoz juthatnak.

Hozzátette: nemrégiben zárult az a 40 milliárd forintos pályázat, melyben állattartó telepek korszerűsítésére, technológiai modernizációra és telepbővítésekre lehetett forrást igényelni.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: tudás nélkül nem lehet gazdálkodni, ehhez viszont meg kell szerezni a szükséges szakismereteket. Szükség van olyan kiemelkedő juhászatokra, melyek hatékony és költségtakarékos technológiák alkalmazása mellett vállalják, hogy telepük bemutatásával segítséget nyújtanak gazdálkodótársaiknak. Ezek a korszerű bemutató mintatelepek ismertetik az alkalmazott tenyésztési, takarmányozási technológiákat, a nyilvántartások szakszerű vezetését, a támogatások igénybevételének lehetőségeit.

2012-ben 6 juhászat, köztük Földi Gyula családi gazdasága nyerte el a megtisztelő címet. A kiváló legelőadottságokkal rendelkező Nógrád megyei Mátranovákon, „Faluhely major”-ban őshonos Hortobágyi rackát, és Gyimesi rackát tenyésztenek. Az állattartó vallja: őshonos fajtáinkkal a megfelelő külterjes tartásmód mellett ugyanolyan kiemelkedő (gazdasági) eredmények elérése lehetséges, mint a belterjes tartást igénylő fajtákkal és a legmodernebb technológiákkal.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: Egyéb, hírek, pályázat
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.