Hormonnal tömött, gyógyszerezett csirkék kerültek gyorséttermekbe

Komoly visszaélésekre derített fényt a KFC és a McDonald’s csirkehús-beszállítóinál a kínai központi televízió (CCTV) - a vállalatok együttműködést ígérnek. A CCTV hosszú riportban részletezte a KFC Santung tartománybeli beszállítóinál tapasztalt visszaéléseket. A jelentés szerint az ottani csirketenyésztők például hormonkeverékkel dúsított tápot etettek az állatokkal, hogy minél nagyobbak legyenek. A gyorsabb növekedés érdekében éjjel-nappal etették az állatokat, és csaknem kéttucat különböző antibiotikumot adtak nekik, hogy ne legyenek betegek.

A tévének nyilatkozó gazdálkodók azt is hozzátették: az antibiotikumokat időről időre cserélni kényszerültek, a csirkék ugyanis rezisztenssé váltak velük szemben. A levágott állatok húsát a KFC és a McDonald’s beszállítóinak, a csingtaoi Liuhe csoportnak, a Yintai és Wintop vállalatoknak adták el, amelyek ellenőrzés nélkül vették át az árut – állítja a központi televízió.

Mikroblogján a KFC a riport után úgy fogalmazott: a cég aktívan együtt fog működni a hatóságokkal a vádakat tisztázó vizsgálatok során, és ha beszállítói valóban vétettek az előírások ellen, komoly következmények lesznek. A McDonald’s szintén mikroblogjában válaszolt, mondván: éttermeiben felhasználás előtt a csirkehús – más nyersanyaghoz hasonlóan – független fél által elvégzett laboratóriumi teszteken megy át. “A termékeink megfelelnek a szigorú élelmiszerbiztonsági és hatósági előírásoknak, így arra kérünk mindenkit, ne aggódjon a minőségük miatt” – fogalmaz a cég. A beszállítók mintáit most a mezőgazdasági minisztérium és a sanghaji minőségellenőrzési hivatal vizsgálja.

A két gyorsétterem rendkívül népszerű Kínában: a KFC-nek már több mint háromezer, a McDonald’snak pedig már több mint 1600 étteremből álló hálózata van, és a korábban bejelentett tervek szerint mindkét vállalat további agresszív terjeszkedést tervez a kelet-ázsiai országban.

Kínában elég gyakoriak az élelmiszerbotrányok. Tavaly gombamérget találtak kínai tejekben, az ügy az ország legnagyobb tejipari cégénél robbant ki. Éppen annál, amely részese volt a három évvel ezelőtti melaminbotránynak is: akkor több tucat embert tartóztattak le a a műanyaggyártáshoz használt anyaggal szennyezett tejpor miatt; az ételtől tömegesen betegedtek meg a csecsemők és kisgyerekek, több mint kétszázan kerültek kórházba. 2010-ben pedig az derült ki, hogy a forgalomban lévő olaj tizedét rákkeltő hulladékolajból állítják elő.

Index

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: biocsirke, bioélelmiszer, Egyéb, hírek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.