Határon átnyúló együttműködés a biogazdálkodás területén

Székelyföldön tett két napos szakmai látogatást Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára június 26-27-én.

Tóth Katalin Nyárád menti kertészetekkel és biogazdaságokkal ismerkedett meg, és a Vidékfejlesztési Minisztérium számára az ökogazdálkodás területéről új szakmai információkat gyűjtött. A székelyföldi gazdáknak az eredményes marketing tevékenységről, a biotermékek piacra jutásának magyarországi tapasztalatairól beszélt, valamint bemutatta a magyarországi biogazdálkodást.

Magyarországon mintegy 124 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Öko minőségben a legegyszerűbben a szántóföldi növények termeszthetők. A zöldségek és a gyümölcsök ökológiai termesztése kockázatosabb és költségesebb, valamint az értékesítésük is nehezebb.

Az ökológiai állattartás kevésbé terjedt el, elsősorban baromfiféléket, szarvasmarhát tenyésztenek, de rendelkezünk juh- és sertésállománnyal is. A korábban dinamikusan fejlődő bioméhészet annak ellenére stagnál, hogy a bio méhészeti termék nagy lehetőséget nyújt Magyarország számára, mivel több EU tagállamban a területhasználat miatt nem tudnak bioméhészkedni. A Magyarországon termelt, tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó termékek 80 százalékát külföldön értékesítik. A kedvező külpiaci lehetőségek nem ösztönzik eléggé a termelőket a belső piac megnyerésére.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli az anyaországi és a külhoni gazdák közötti kapcsolatépítést, szakmai együttműködést szem előtt tartva a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazottakat: a Kárpát-medence országai között a természeti, földrajzi adottságokat kihasználó többrétű kapcsolatrendszer érvényesítése nemzetpolitikai érdek.

Forrás: VM Sajtóiroda

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, bioméhészet, fenttarthatóság, hírek, ökológiai termesztés
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.