Gondoskodj a madarakról!

 A madarak nem csak kellemes hangulatot varázsolnak bármely kertbe de sok kártevő leküzdésében is segítségünkre vannak. Tehát legalább két jó okunk van arra, hogy a számukra is nehéz téli időszakban segítsünk neki. Ráadásul remek érzés figyelni ahogy az általunk kihelyezett magvakat szedegetik össze tollas barátaink. Gondoskodjunk tehát a madarak téli védelméről.

Az utóbbi években számos szakember megfigyelései szerint a fokozott gondoskodás ellenére nem gyarapszik a hasznos, énekes madarak száma. Hogy mi lehet ennek az oka? Talán az értelmetlenül sok permetezés, amely elpusztítja a hernyókat, a lepkéket, a levéltetveket, illetve azok egy részét, de az életben maradók testében annyi vegyszer halmozódik fel, amennyi a rovarok ezreit, tízezreit pusztító énekes madarak számára is mérgező, sőt halálos dózis is lehet. Ez magában is arra figyelmeztet bennünket, hogy bánjunk nagyobb szakértelemmel a növényvédő szerekkel!

Madáretető

Ilyenkor, november közepétől etetni kell a kertben élő madarakat, mert már nem találnak rovareleséget maguknak. A cinegék az olajos magvakat (napraforgó, kender, mustár, mohar) és a kifüggesztett faggyú- valamint szalonnadarabokat kedvelik. A fekete rigók szívesen fogadják a főtt burgonyát és sárgarépát, az almát, a körtét, amelyeket a legszívesebben a földről fogyasztanak el.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy vizet adjál a madaraknak. Nyáron - velünk együtt - sokat szenvedtek az aszálytól, a vízhiánytól. Télen, ha a madáritató befagyott, friss vízzel lehet kedveskedni nekik.

Az énekes madarak többsége kényelmes fészket készít magának télire, de akadnak olyan párok és olyan madárfajok is, amelyek nem elég járatosak a fészeképítés tudományában. Ezek szívesen elfogadják az ember által kihelyezett fészekodúkat. Arra feltétlenül figyelj, hogy a házilag készített madárodú bejárati nyílásának az átmérője ne legyen két- két és fél centinél nagyobb, mert akkor a verebek is beleköltöznek. Igaz, a veréb is madár…

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Krisztián névjegye

A Családomat éltető táplálék bio alapanyagokból való beszerzésének gondolata nagyjából egyidős a saját kiskert iránti igény megfogalmazásával. Valamikor 2005-2006 környékén született meg bennem az ötlet, amit hamarosan tett követett, egy "teszt" kertet kezdtünk gondozni. A saját tanya művelésének igényére várni kellett pár évet, de azt hamar követte az elhatározás is. Az elhatározást egyrészt a föld, a természeti környezet szeretetéből fakadó vágy és a mai, feleslegesen és kíméletlenül rohanó világ felett érzett bánatos értetlenség motiválta. Az ezekből formálódó belső értékrendet pedig csak úgy tudom hitelesen átadni a Gyermekeimnek ha valóban megtapasztalom és megtapasztaltatom velük is a világ általam fontosnak tartott értékeit. Ebből fakadóan pedig a tanyára költözés többé nem vágyálom, hanem belső szükséglet, ha úgy tetszik kényszer. Ezt a kényszert pedig a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, az emberek közötti bizalmi viszony és segítő szándék kihalása csak tovább erősíti.
A bejegyzés kategóriája: biogazdaság, fenttarthatóság, házilag
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.