Augusztusi gazdanaptár

Biozöldségeskert: Vethetünk gyorsan növő biosalátaféléket. A magnyerés céljából nevelt biocukkinik alá rakjunk követ vagy szalmát, hogy ne induljanak rothadásnak, a többit szedjük le. A biovöröshagymát szedjük fel, hagyjuk kicsit a földön száradni, majd tisztogassuk meg és tároljuk el. Elvethetjük a korai fejes biokáposztát. A kétéves bionövények palántáit most és szeptemberben lehet kiültetni állandó helyükre.

A letermett biozöldséges ágyba ültethetünk biofejessaláta, biokaralábé és biofodroskel palántákat. Ilyenkor vessük el a biospenótot, biogalambbegysalátát, és valamennyi téli biosalátánkat.

Augusztus környékén van itt az ideje a bioburgonya betakarításának. A bioburgonya beérésének legjobb jele ha leszárad a lombozat. Ilyenkor a gumók héja már nem foszlós, hanem parás, enyhe dörzsölésre se válik el a gumó húsától. Kis biogazdaságban a felszedés ásóval történik. Ügyelni kell arra, hogy a szerszámmal ne sértsük meg a gumókat. Az óvatlanul okozott sebek két-három nap alatt beparásodnak, de addig nem szabad a gumókat a végleges tárolóhelyen elhelyezni. Ettől függetlenül is érdemes a krumplit 2-3  napig száradni hagyni a betárolás előtt, szellős és naptól védett helyen.

Biogyümölcsös: A hónap első felében telepítsük az új bioszamócást. A nyári bioalmát szüreteljük le de csak ha teljesen érett állapotban van, az őszi és téli termést ígérő ágakat támasszuk alá. A biomálna leérett vesszőit vágjuk le. Az ősszel virágzó növények a mostani trágyázást hálálják meg leginkább.

Ha aszalással szeretnénk tartósítani, annak is mostanában jön el az ideje. Használhatunk hozzá napenergiát vagy vásárolhatunk aszaló gépet, de a sütő is segítségünkre lehet.

Üvegház: A téli biosalátákat elpalántázhatjuk. Az üvegházat folyamatosan szellőztessük.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn