Mikor vonható vissza a kistermelői jogosítvány és milyen szankciókkal súlytható a kistermelő, ha nem tartotta be a kötelező előírásokat?

A kistermelőt, amennyiben
a)  az  élelmiszertermelésre  és  előállításra  vonatkozó  előírásoknak  nem  felel  meg, vagy
b)  a megengedett kis mennyiségeket bizonyíthatóan túllépte, vagy
c)  kistermelő számára nem engedélyezett tevékenységet végez, vagy
d)  bármely  munkafolyamata  során  élelmiszerbiztonságot  érintő  állat-egészségügyi, élelmiszer-higiéniai vagy egyéb hiányosság tapasztalható,akkor a  járási  hivatal írásbeli felszólítással kötelezi a fellépő hiányosság kijavítására vagy a mulasztások pótlására.

A  hiányosságok  és  a  mulasztások  további  fennállása,  illetve  életveszéllyel  vagy  súlyos egészségkárosodással  fenyegető  élelmiszerbiztonsági  hiba  esetén  az  élelmiszerlánc felügyeleti hatóság  jogosult  a  kistermelő tevékenységének felfüggesztésére, korlátozására, a hatósági  állatorvosi  bizonyítvány  és  másolatának  visszavonására,  a nyilvántartásból  való törlésre,  illetve  a  külön  jogszabályban  meghatározott  szankciók foganatosításával kapcsolatban történő intézkedésre.
Amennyiben  a  fogyasztó  egészségét  súlyosan  veszélyeztető  hiányosság  állapítható meg,  a kistermelőt, valamint a gazdaságot az adott tevékenység gyakorlásától 3 évre el kell tiltani.

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.