IV. SZEGEDI MAGBÖRZE

9:00 REGISZTRÁCIÓ
9:30 MEGNYITÓ
9:30 - 13:30 MAG CSERE-BERE
14:00-17:00 ELŐADÁSOK (az előadásokról részletesen lent olvashatsz)

Délelőtt egészséges finomságokkal és játszóházzal vár a Waldorf iskola!
A magokkal érkezők és 14 év alatti gyermekek díjmentesen részt vehetnek a magcserén!
A mag nélkül érkezők 500 Ft hozzájárulás esetén vehetnek részt a börzén, melyhez „5 db lepecsételt üres magos tasakot” kapnak. Ezekbe a lepecsételt tasakokba a börzéről 5 adag magot kérhetnek bármelyik asztaltól!
Ha sok mindennel érkezel, kérj asztalt a szervezőktől!
Magtasak készítés és feliratozás!
Ahhoz hogy cserélni tudj a börzén, oszd szét, csomagold, lásd el a szükséges feliratokkal a magjaidat! Ha otthon nem készítetted elő, akkor a regisztráció melletti asztalokon ezt kényelmesen megteheted.

1. CSOMAGOLJ! – Ha szeretnénk, hogy épségben
hazaérjenek a magos tasakok, a pontos csomagolással megelőzhetjük a zsebek alján landoló magkupacokat! Csomagolj még otthon, vagy a regisztráció melletti asztalokon!
2. ADAGOLJ! – A cserék célja hogy otthon felszaporítható mennyiségeket adjunk és kapjunk, ezért egy tasakba min 6db mag kerüljön ha „Nagy” növényé (pl: sütőtök, paradicsom, paprika, okra, padlizsán, gumó, hagyma stb.), és min 20 db mag (egy csipet ) ha „kis” növényé (pl: saláta, káposztaféle, cékla, retek, répa, virág, gabona stb.)
3. FELIRATOZZ! – Lásd el a következő feliratokkal a magtasakokat, hogy tudja mindenki, mit kap a másiktól:
1. Neved, településed
2. A növény és a fajta magyar neve: pl: Zöld zebra, paradicsom
3. Egy éves, két éves vagy évelő növény?
4. A mag eredete: saját magfogás / génbankból kapott
5. Gyűjtésének éve: 2011
6. latin név (a termesztés miatt fontos lehet!) , ökológiai vagy konvencionális termesztésből származik, esetleg tájfajta, elérhetőséged (email cím, tel szám)

ELŐADÁSOK 14:00-17:00
Közösség által támogatott diverzitás
Beszélgetés az Évkerék Ökotanya és a Pipacs tanya zöldségközösségéről
„Az Évkerék Ökotanya zöldségközössége, egy kis családi ökogazdaság (ahol 150 zöldségfajtát találsz a kertben) és 60 elhivatott család együttműködésén alapszik. A közösség tagjai egész évben támogatják a munkánkat, cserébe hetente részesülnek a gazdaságunk változatos, szezonális, bioterményeiből egy zöldségdoboz formájában. Hogyan hat ez a diverzitás, sokszínűség egy kertész mindennapi életére és hogyan befolyásolja a zöldségeket fogyasztó családok konyháját? Az előadásunkon erről a sokoldalú együttműködésről, a közösségünk életéről és színes kertünkről mutatunk be életképeket.” - Kiss László, Évkerék Ökotanya
„A Pipacs Tanya Zöldségközösség egy “fiatal”, reményeink szerint egyre bővülő közösség. Családi gazdaságunk célja, hogy az általunk megtermelt bio zöldségek minél frissebben, minél rövidebb úton kerüljenek a végső felhasználókhoz. Erre remek kezdeményezés a zöldségközösség! Ahol nem csak egy egyszerű adás-vételi kapcsolat alakul ki, de közösség is kovácsolódik. A mi tagjaink kb. 60 féle zöldséggel találkozhatnak egy szezonban a hétről-hétre átvett dobozaikban. Mindig az adott évszaknak megfelelően! Az idei évre van még szabad kapacitásunk! Ha szeretnél minket jobban megismerni itt a helyed!”- Arnoldné Óré Zsuzsanna (Pipacs Tanya)
Volt-e aranykora a dél-alföldi népi gyümölcstermesztésnek? Horváth Dénes
„Erdők, erdőkertek, gyümölcserdők. Milyen hely lehetett Körtvélyes Hódmezővásárhely határában? Írott források, szóbeli hagyományok és szórványgyümölcsösök vizsgálata a Dél- Tisza-völgy néhány településén.”
Régi gabonafajták egy francia gazdapék műhelyében
Fülöp Ádám
„Egy látszólag nagyon messzi példán keresztül (az alma géncentruma Kazahsztánban) megkíséreljük megérteni a genetikai változatosság és a “természetes szelekció” együttes hatását egy természetes ökoszisztéma evolúciójának tükrében - lehet ezt mintául venni egy gabonatábla esetében? Gabona-erdőről hallottál már?
És ha mindehhez hozzáadunk egy modern köves malmot, amivel élő lisztet lehet őrölni? Méghozzá olyat, aminek a kovászos kenyeréből gluténérzékenyek is ehetnek?”
Legyen egy ágyásod! mozgalom bemutatása
Petró Tibor
“- Ahhoz, hogy az ember meg is tudjon élni, egy veteményes kertet kell létesítenie. Ám a kerti munka jól megizzaszt.
- Hidd el Vlagyimir, hogy a kertet úgy is meg lehet tervezni, hogy túlságosan ne kössön le téged.” - részlet Vlagyimir Megre: A teremtés című könyvéből
Egy út amelyen mindannyiunknak el kell indulnia… Legyen egy ágyásod!

17:00 Kötetlen beszélgetés
Házigazda a SZÖSZ (Szeri Ökotanyák Szövetsége)
Tájfajtákról, magmegőrzésről, a magbörze jövőjéről és a mezőgazdasági sokféleséget támogató egyéb civil kezdeményezésekről. Ha szeretnéd bemutatni 5 percben közösséged, egyesületed, gazdaságod tevékenységét, jelentkezz előzetesen e-mailenben: rövid leírással, elérhetőséggel!

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Krisztián névjegye

A Családomat éltető táplálék bio alapanyagokból való beszerzésének gondolata nagyjából egyidős a saját kiskert iránti igény megfogalmazásával. Valamikor 2005-2006 környékén született meg bennem az ötlet, amit hamarosan tett követett, egy "teszt" kertet kezdtünk gondozni. A saját tanya művelésének igényére várni kellett pár évet, de azt hamar követte az elhatározás is. Az elhatározást egyrészt a föld, a természeti környezet szeretetéből fakadó vágy és a mai, feleslegesen és kíméletlenül rohanó világ felett érzett bánatos értetlenség motiválta. Az ezekből formálódó belső értékrendet pedig csak úgy tudom hitelesen átadni a Gyermekeimnek ha valóban megtapasztalom és megtapasztaltatom velük is a világ általam fontosnak tartott értékeit. Ebből fakadóan pedig a tanyára költözés többé nem vágyálom, hanem belső szükséglet, ha úgy tetszik kényszer. Ezt a kényszert pedig a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, az emberek közötti bizalmi viszony és segítő szándék kihalása csak tovább erősíti.
közvetlen linka könyvjelzőbe.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>