Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben

Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben az előző időszak kudarcai után - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten. A szaktárca irányítója a minisztériumban több szakmai szervezet, intézmény és vállalkozás vezető képviselőinek adta át a hivatalos partnerségi, valamint stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot.

A miniszter üdvözlő beszédében kitért arra, hogy felértékelődött a magyar mezőgazdaság által előállított áru, egyben nagyobb respektje lett az egészséges élelmiszernek, továbbá becsülete lett a magyar mezőgazdaság által nyújtott tisztes megélhetésnek is.

Kiemelte: ezeket az eredményeket támasztja alá, hogy az elmúlt években növekedett a magyar mezőgazdaság exportja, egyes területeken 20-30 százalékos emelkedés is tapasztalható volt. Erősödött Magyarország agrárdiplomáciai tevékenysége is, példaként említette, hogy kedden brazil minisztertársával folytatott megbeszéléseket Budapesten.

A miniszter szerint Magyarország az EU egyik, mások által is elismerten erős mezőgazdaságú országává vált, ezt azzal is alátámasztotta, hogy a belföldi piacon egy év alatt 70-ről 75 százalékra növekedett a magyar áruk aránya, és a folyamat még nem állt meg. A mezőgazdaságba vetett bizalom erősödését felmérések is kimutatják, az egyik alapján a magyar mezőgazdasági termelők 80 százaléka tervezi gazdasága korszerűsítését.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy a megkötött megállapodások intézményes keretet biztosítanak az ágazat további fejlődéséhez. A vidékfejlesztési miniszter 17 együttműködési, illetve stratégiai partnerségi megállapodásról szóló okiratot adott át, közöttük a Budapesti Corvinus Egyetem, az Agárdi Pálinkafőzde Kft., a Gyulahús Kft., a Hungerit Zrt., a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége képviselőinek.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: fenttarthatóság, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.