Engedélyezték a magyar mangalica importját az Egyesült Államokba

Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját - mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken, a Budapesti Mangalica Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón. A magyar agrártárca üdvözölte a hosszú tárgyalások után megszületett döntést, a mangalicatenyésztők egyesülete pedig az állomány jelentős növekedését várja az új lehetőségektől.

A nagykövet elmondta: az amerikai mezőgazdasági minisztérium két hónappal ezelőtt született döntésének eredményeként immár 20 tonna magyar mangalicára érkezett rendelés az Egyesült Államokból.
Eleni Tsakopoulos emlékeztetett: korábban az amerikai fogyasztók csak osztrák vagy német tenyésztésű mangalicához juthattak hozzá, illetve attól a néhány hobbitenyésztőtől vásárolhattak, akik helyben foglalkoznak ezzel a fajtával. Elmondta: most már Magyarországról is - nemcsak feldolgozott formában, hanem húsként is - lehet majd az Egyesült Államokba exportálni a hungarikumnak számító sertésfajtát.
Kiemelte, hogy azok, akik a külkereskedelemmel foglalkoznak, általában a siker jelének tekintik, ha az amerikai piacon széles körben tudják értékesíteni termékeiket. Ez egy olyan nagy és fontos piac, ahol nemzetközi közönségnek lehet reklámozni a termékeket - tette hozzá.
Tavaly decemberben jelent meg az Egyesült Államokban az a jogszabály, amely Magyarországot a klasszikus sertéspestis vonatkozásában az alacsony kockázatot jelentő (APHIS-defined EU CSF region) kategóriába sorolta. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére pénteken nagy jelentőségűnek nevezte az amerikai besorolást - amelyet egyben a magyar állategészségügyi hatóságok sikerének is minősített -, mivel az új piaci lehetőségeket nyit a magyar állati termékek számára. Bognár Lajos hangsúlyozta: Magyarországról már nemcsak hőkezelt sertéstermékeket lehet bevinni az amerikai piacra, hanem az ország új státusának köszönhetően lehetőség nyílik például hagyományosan érlelt kolbászok, füstölt sonkák, fagyasztott sertéshús, élő sertés és szaporító anyag exportjára is.
Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek szintén jelentős lépésnek nevezte a mostani bejelentést. Szerinte az új piaci lehetőségekkel néhány éven belül akár meg is duplázható Magyarországon a mangalicák száma. Most Magyarországon mintegy 9 ezer kocát tartanak nyilván, míg a mangalicahízók száma 50 ezer körüli. Ez a magyar sertésállomány mintegy 2 százalékát jelenti - tette hozzá.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Krisztián névjegye

A Családomat éltető táplálék bio alapanyagokból való beszerzésének gondolata nagyjából egyidős a saját kiskert iránti igény megfogalmazásával. Valamikor 2005-2006 környékén született meg bennem az ötlet, amit hamarosan tett követett, egy "teszt" kertet kezdtünk gondozni. A saját tanya művelésének igényére várni kellett pár évet, de azt hamar követte az elhatározás is. Az elhatározást egyrészt a föld, a természeti környezet szeretetéből fakadó vágy és a mai, feleslegesen és kíméletlenül rohanó világ felett érzett bánatos értetlenség motiválta. Az ezekből formálódó belső értékrendet pedig csak úgy tudom hitelesen átadni a Gyermekeimnek ha valóban megtapasztalom és megtapasztaltatom velük is a világ általam fontosnak tartott értékeit. Ebből fakadóan pedig a tanyára költözés többé nem vágyálom, hanem belső szükséglet, ha úgy tetszik kényszer. Ezt a kényszert pedig a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, az emberek közötti bizalmi viszony és segítő szándék kihalása csak tovább erősíti.
A bejegyzés kategóriája: fenttarthatóság, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.