Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a lakosság és az élelmiszeripari vállalkozások részére tájékoztatót készített az árvízi élelmiszer-biztonsági kockázatokról.

Az árvizek, belvizek élelmiszer-biztonsági kockázatot is rejtenek. A NÉBIH lakossági és vállalkozói tájékoztatójában a felkészülésre, az árvíz alatti és az azt követő időszakra is találhatnak élelmiszer-biztonsági tanácsokat az érintettek.
Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat, az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, mert megbetegedést, fertőzést okozhatnak! Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Fontos, hogy aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!
Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek a legkritikusabb pontokat és a legfontosabb tanácsokat gyűjtötték össze a hivatal kiadványaiban.
A tájékoztatók megtekinthető és letölthető a hivatal honlapjáról.

Forrás: NÉBIH

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hivatalos, kiadvány
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.