Drágul a krumpli jövőre

Karácsonyra átlagosan 200 forint lesz egy kiló burgonya ára, és jövő februárra el is fogy a hazai - mondta Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke a Népszabadságnak.

Tavaly ilyenkor még kilogrammonként átlagosan 80 forintba került a krumpli. A drágulás hátterében az áll, hogy a remélt mennyiségnek csupán a fele termett meg.

A szövetség információi szerint a jövőre elengedhetetlen francia és német import sem lesz olcsó, mert a burgonya kilója mosatlanul nettó 200 forintért érkezhet majd márciustól. A lap szerint, ha ehhez hozzászámítjuk a mosás, csomagolás költségeit, a kereskedelem hasznát és az adót, akkor 2013-ban történelmi magasságokba emelkedik a burgonya ára.

Magyarországon egyre kevesebb burgonya fogy, a KSH adatai szerint tíz éve még 42,6 kilogramm volt az egy főre jutó éves fogyasztás, a legutóbbi, 2010-es mérés pedig már csak 29,1 kilogrammot mutatott. Kecskés Gábor szerint most már ennél is kevesebb fogy, mert a burgonyaszirmot használó chipsgyártók az utóbbi időben kivonultak Magyarországról.

Forrás: privátbankár.hu

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: Egyéb, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.