Vidékfejlesztési Nap - SzSzK címek átadása

A kormányzati ciklus első két évében helyükre kerültek az új agrárpolitika alapkövei - mondta Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közigazgatási államtitkára a fővárosban kedden a Vajdahunyad Várában tartott második Vidékfejlesztési Nap eseménysorozatának megnyitóján.

Poprády Géza hozzátette: a tárca a társadalmi egyeztetést követően alkotta meg átfogó vidékfejlesztési programját. Az idén pedig elindította a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) keretprogramját, a Darányi Ignác Tervet. Ezzel a gazdálkodók - főként a fiatalok - számára ismét lehetőség nyílik a hosszú távú tervezésre, újra érdemes beruházni, fejleszteni.

A minisztérium átláthatóvá, hatékonnyá tette azt a rendszert, amelynek segítségével megvalósíthatók az ágazat elé kitűzött átfogó célok. Így a minisztérium - egyebek mellett - felkészült arra, hogy az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2014-2020 közötti időszakában 100 százalékos hatékonysággal használja fel az ország a magyar vidék fejlesztésére szolgáló forrásokat.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója - a rendező szervezet, az MNVH Állandó Titkárság nevében - arról beszélt, hogy az MNVH-nak 7942 tagja van, ebből 4809 magán személy. Az MNVH öt területi pályázatán többek között Leader-csoportok juthattak pénzhez elképzeléseik megvalósításához, továbbá pályázni lehetett ismeretek átadásának támogatására, de rendezvények megszervezésére is. Így összesen az öt pályázaton a nyertesek több mint 200 millió forint forráshoz juthattak hozzá.

A kétnapos eseményen plenáris és a szekció ülések témája volt a fenntarthatóság, a versenyképesség és befogadás, valamint a megújulás is. Szerdán pedig nemzetközi nap lesz.

(MTI)

Az ÖMKi és az MNVH beszámolója az eseményről

Posted in hírek, hivatalos, pályázat, rendezvény | Tagged , , , , , , | Leave a comment

A 2012-es méhészeti év

A 2011-es ősz méhészetileg nem kedvezett sem a méhcsaládoknak, sem az ősszel elvetett, tavasszal virágzó repcének. A komoly aszály miatt nem volt nektárhordás, a szükséges virágpor azonban kevés kivétellel mindenütt rendelkezésre állt. A nektárt a méhészek cukoretetéssel pótolták.
A hosszú meleg ősz egészen november végéig tartott, a méhcsaládoknál sokáig volt kisebb-nagyobb kiterjedésű fiasítás. Ez az idő kedvezett a kutatásnak, rablásnak és azok következtében az atka visszafertőződésének. A betelelt méhcsaládok megfeleltek a más években megszokottaknak, erősségük átlagos volt. Kattints, hisz koránt sincs vége!

Posted in bioméhészet, bioméz, hírek, hivatalos | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Disznóvágás vagy disznótermelés?

December van, elérkezett a disznóvágások időszaka. A malac visítását leszámítva szép gyermekkori emlékeket idéz az esemény. Nemcsak a családot/barátokat hozta össze egy ilyen esemény de a kisgyermeknek alkalom arra, hogy megismerje a szervezet felépítését, megértse hogyan kerül a hús az asztalra, belekóstoljon a kemény munkába és végül mindegy jutalomképp olyan étkeket fogyasszon melyet soha sehol máshol nem próbálhatna ki. A friss disznótoros, a hidegben csipegetett tűzforró hús semmivel nem pótolható élmény. Meggyőződésem, hogy a házi disznótartásnak és vágásnak van jövője. Nem egyszerű a vásárlókat megtalálni de ha sikerül és rendszeresen jó minőségű termékekkel látjuk el őket amiket még az igényeikhez is igazítunk, akkor nemcsak hosszú időre szerzünk vevőket de biztosak lehetünk benne, hogy ajánlani is fognak. Sajnos a több lábon állás, a szaktudás és a vállalkozó kedv nélkülözhetetlen. Több lábon állás alatt azt értem, hogy ha házi vágásból szeretnénk értékesíteni ne csak disznót tartsunk. Nehéz ezt a gondolatot megérteni azoknak akik évtizedekig felvásárlóknak adták el az élő állatot és még nehezebb számukra elkezdeni az átállást az új szemléletmódra. Ha képesek lennének mindezt bio minőségben előállítani és feldolgozott biodisznóhúsként értékesíteni az még jobb lenne. Alább következik a teol cikke ami a nagyüzemi disznótartás és feldolgozás szomorú helyzetéről számol be. Kattints, hisz koránt sincs vége!

Posted in bioélelmiszer, biomangalica, biosertés, fenttarthatóság, havas-tanya, házilag, hírek | Tagged , , , , , | Leave a comment

Növekszik az állattartási kedv

A vidék talpra állításának egyik fontos összetevője a ház körüli gazdálkodás ösztönzése, a mezőgazdasági munka presztízsének visszaszerzése - nyilatkozta az MTI-nek az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György közlése szerint a haszonállattartást könnyítő rendelkezések is ezt a célt szolgálták. Az ez év októberében életbe lépett jogszabály hatásaként növekszik az állattartási kedv - derül ki az MTI tudósítói által készített körképből.

A mezőgazdasági haszonállatok tartását korlátozó önkormányzati rendelkezések hatályon kívüli helyezését - több más tényező mellett - az indokolta, hogy a gyakran túl szigorú helyi rendeletek miatt üresen árválkodnak a falusi porták disznóóljai, a huszonöt éve országosan még tízmilliós sertésszám ma már a hárommilliót sem éri el, így behozatalra szorulunk - mondta Czerván György. A hagyományos falusi életmódtól eltávolodó emberek is bevásárlóközpontokba járnak húsért, a kertekben megtermeszthető zöldségért, noha a jószágtartás vagy a zöldségtermesztés jövedelemkiegészítő forrásul is szolgálhat - tette hozzá.

Kattints, hisz koránt sincs vége

Posted in biocsirke, bioélelmiszer, biokecske, fenttarthatóság, házilag, hírek | Tagged , , , , | Leave a comment

Nem kell tartani jelentősebb élelmiszerdrágulástól

Az utóbbi hónapokban átlagosan 6 százalék körül emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, jelentősebb drágulástól nem kell tartani, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az MTI kérdésére.

A vidékfejlesztési tárcának konkrét ráhatása nincs az élelmiszerek áremelkedésére. Az élelmiszerek drágulása nem most kezdődött, de a gazdasági válság következtében gyorsult fel. Az élelmiszerárak magas szinten stabilizálódnak az aszály miatt, az idén a takarmányárak növekedése hatott ebbe az irányba. A világpiaci terményárak az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, így élelmiszerár-robbanás nem várható.

A nyári aszály, jelentős terméskiesést okozott a fekete-tengeri, közép- és délkelet-európai régiókban, így Magyarországon is. Az USA-ban 50 éve nem tapasztaltak ilyen súlyos aszályt a kukorica- és repceövezetben. Nyár végén az árutőzsde árai jelentősen megemelkedtek, a tőzsdei spekulációs tranzakciók kihasználták a negatív hírek, pesszimista várakozások miatti helyzetet, majd a kukorica betakarításhoz közeledve az árak egyre inkább megnyugodtak.
A világpiaci terményárak hatásai a hazai termelői árakban is megjelennek, az alapanyagköltségeken keresztül pedig kihatnak a fogyasztói árak alakulására.

(MTI)

Posted in bioélelmiszer, hírek | Tagged , , , | Leave a comment

Potato Peak II avagy az ÖMKI 2012-es bioburgonya on-farm kísérlete

2012. november 29.-én a gödöllői Szent István Egyetemen megrendezésre került az ÖMKi bioburgonya on-farm kísérlet összegzett eredményeinek bemutatása c. rendezvény. A konferencián Papp Orsolya kertészeti szakreferens tolmácsolásában ismerhettük meg a 2012-es év eredményeit.

Nagyon kellemes hangulatú, aktív rendezvény volt, a résztvevők sokáig kitartottak. Az idei kísérleti év egyértelmű győztese számunkra (szubjektív szempontokat is figyelembe véve) a Balatoni Rózsa volt de szépen teljesített a Katica is. Az idei kísérletben részt vevő vetőgumók java részét a keszthelyi Burgonyakutatási Központ ajánlotta fel.

A kísérlet értékelése során nemcsak a termésátlagok, különböző bioburgonyát támadó kártevők és betegségek iránti fogékonyság illetve rezisztencia statisztikai adatai kerültek megbeszélésre. A 2012. szeptember 22.-i Bioburgonya kóstoló eredményei is bekerültek az értékelésbe, így a biokrumpli színe, sült illetve főtt íze is mérvadó volt. Meghallgathattuk a biogazdák beszámolóit és sok érdekes a termelési tapasztalatokról szóló rövid történetet.

Az eredmények publikálásra még várni kell addig ízelítőül Bédai Katalin bemutató anyagát tesszük közzé. Katalin a Bédalin Kft. nevében többféle vetőgumót ajánlott fel a jövő évi kísérletekhez és bemutatta az általuk forgalmazott vetőgumók előnyös tulajdonságait.

Ezúton is köszönöm meg a részvételt, a színvonalas, lelkes eseményért valamennyi résztvevőnek és szervezőnek.

Bédai Katalin előadása

A rendezvényen készült fényképek:

Posted in bioélelmiszer, biozöldség, fenttarthatóság, hírek, rendezvény | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Magyarország számára versenyelőny a GMO-mentesség

Magyarország, a magyar mezőgazdaság számára versenyelőnyt jelent a GMO-mentesség - jelentette ki Budai Gyula kedden Egerben.

A génmódosított szervezetektől (GMO) mentesség egyike azon kevés kérdésnek, amelyben egyetértenek a magyar politikai erők, a civil szervezetek, és az alaptörvényben is szerepel, hogy Magyarország GMO-mentes - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a tárca GMO-ellenes konferencia-sorozatának egri állomásán.

Rámutatott: Magyarországon a mezőgazdaság stratégiai ágazat, illetve az élelmiszeripar és a vízgazdálkodás nemzetbiztonsági ügy, hiszen ezek megfelelő működése a feltétele annak, hogy egészséges és biztonságos élelmiszert tudjunk előállítani, és meg tudjuk őrizni a magyar élelmiszerek méltán jó hírnevét.

Magyarország a harmadik legnagyobb vetőmagtermesztő Európában, világszinten pedig a kilencedik, és éppen a GMO- mentességnek köszönhető, hogy a magyar vetőmag világszerte kelendő árucikk - húzta alá.

Ugyanakkor a nagy vetőmagtermelő gazdasági lobbik dollármilliókat költenek kampányaikra, annak érdekében, hogy újabb és újabb piacokat szerezzenek, ám Magyarország csak akkor tudja megőrizni kivívott pozícióját, ha megőrzi GMO-mentességét - hangsúlyozta az államtitkár.

A szaktárca által szervezett, összesen nyolc állomásból álló, Együtt a GMO-mentes mezőgazdaságért elnevezésű konferenciasorozatnak az a célja, hogy minél több ember támogatását szerezze meg a GMO-mentesség megőrzéséhez - mondta Budai Gyula.

Forrás: MTI

Posted in bioélelmiszer, fenttarthatóság, hírek, hivatalos, rendezvény | Tagged , , | Leave a comment

Népszerű a termelői piac Gödöllőn

A Gödölye Szociális Szövetkezet helyi termelői piacot indított Gödöllőn, melyre szombatonként a város ötven kilométeres körzetéből érkeznek az árusok.

A Gödölye Szociális Szövetkezet 2010-ben alakult Gödöllőn. Ennek többféle előzménye is volt. A Waldorf-mozgalom korábban elsősorban kulturális területen hozott létre intézményeket: óvodákat, iskolákat, egyesületeket, alapítványokat. Az intézmények fenntartható gazdasági működtetése az elmúlt években egyre nagyobb kihívást jelentett a résztvevőknek, ezért egyre több Waldorf-kezdeményezés érdeklődése fordult gazdasági területek felé. Egy éve alakult a Welldorf Szövetkezet, amelyik a meglévő intézmények által létrehozott gazdasági társulásként szervezi az iskolák és óvodák eszközellátását.

A termelői piac életre hívásával újabb vállalkozás indult a Gödölye Szociális Szövetkezet magánszemélyeket és családi gazdaságokat összefogó kezdeményezése révén. A résztvevők úgy gondolják, hogy egy szervezetbe integrálható a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-feldolgozás, a kereskedelem és a fogyasztás. Céljuk egy olyan helyi élelmiszerlánc és logisztikai rendszer létrehozása, ami a tagok és hozzátartozik részére biztonságos hozzáférést biztosít a legalapvetőbb létszükségleti cikkekhez. Ezzel jelentős logisztikai és pénzforgalmi költségek takaríthatók meg, a pénzügyi autonómia erősítését pedig közösségi fizetőeszköz használata szolgálja.

A vállalkozás helyi és biotermékek – csírák, lekvárok, sajtok, biozöldség, biolekvárok és szörpök, ivólé, tej, húsáru, tészta, sütemény, méz, kecskesajtok, fűszercsomagok, kézműves szappanok – kereskedelmével és iskolai biomenza biztosításával alapozza meg gazdasági fejlődését. Későbbi cél a tevékenység bővítése – egyebek között a megújuló energiaforrások hasznosításával.

Legutóbb november 17-én, a termelői piachoz kapcsolódóan került sor a szövetkezet támogatott projektjének harmadik népszerűsítő rendezvényére, melyen az élelmiszerbiztonságot helyezték a középpontba a közösség és fenntarthatóság oldaláról.

Forrás: termelőtől.hu

Posted in bioélelmiszer, fenttarthatóság, hírek, rendezvény | Tagged , , , | Leave a comment

Az agrár-generációváltást szolgálja a gazdaságátadási támogatás

A gazdaságátadást támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának forrásaiból. A támogatás célja, hogy az idősebb gazdálkodók visszavonulásával a fiatalabb generációk bekapcsolódhassanak a mezőgazdaságba. A keretösszeg mintegy 2,5 milliárd forint, a kérelmeket 2012. december 17. és 2013. január 31. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

A programban azok az 55 év feletti, de még nem nyugdíjas gazdák igényelhetnek forrást, akik az elmúlt 10 évben mezőgazdasági tevékenységet folytattak, és legalább három hektáron gazdálkodtak. Jelentkezhetnek a termelők munkavállalói is. A pályázók legfeljebb 7 éven keresztül kaphatnak jövedelempótló jellegű támogatást, melynek a kötelező legkisebb munkabérhez viszonyított összege az átadandó gazdaság méretétől függ.

A gazdaságot olyan személy veheti át, aki még nem töltötte be a 40. életévét, megfelelő szaktudással rendelkezik, valamint vállalja, hogy főtevékenységű mezőgazdasági termelővé válik, és bővíti a gazdaságot.

Magyarországon a gazdálkodók átlagéletkora 56 év, a 40 év alatti gazdák aránya nagyon alacsony. A gazdaságátadási támogatás hosszútávon szolgálja a gazdatársadalom fiatalítását, a foglalkoztatás növelését és a gazdaságok versenyképességének fokozását.

Forrás: VM Sajtóiroda

Posted in Egyéb, hírek, hivatalos, pályázat | Tagged , , , , | Leave a comment

Bioburgonya termesztési útmutató

Megjelent az ÖMKi gondozásában a Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében c. kiadványa. Ingyenesen letölthető a honlapjukról és mi is közzétesszük.

Sokoldalúságának köszönhetően a bioburgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Posted in bioélelmiszer, biozöldség, fenttarthatóság, havas-tanya, házilag, hírek, kiadvány, ökológiai termesztés | Tagged , , , , | Leave a comment