Nem kell tartani jelentősebb élelmiszerdrágulástól

Az utóbbi hónapokban átlagosan 6 százalék körül emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, jelentősebb drágulástól nem kell tartani, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az MTI kérdésére.

A vidékfejlesztési tárcának konkrét ráhatása nincs az élelmiszerek áremelkedésére. Az élelmiszerek drágulása nem most kezdődött, de a gazdasági válság következtében gyorsult fel. Az élelmiszerárak magas szinten stabilizálódnak az aszály miatt, az idén a takarmányárak növekedése hatott ebbe az irányba. A világpiaci terményárak az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, így élelmiszerár-robbanás nem várható.

A nyári aszály, jelentős terméskiesést okozott a fekete-tengeri, közép- és délkelet-európai régiókban, így Magyarországon is. Az USA-ban 50 éve nem tapasztaltak ilyen súlyos aszályt a kukorica- és repceövezetben. Nyár végén az árutőzsde árai jelentősen megemelkedtek, a tőzsdei spekulációs tranzakciók kihasználták a negatív hírek, pesszimista várakozások miatti helyzetet, majd a kukorica betakarításhoz közeledve az árak egyre inkább megnyugodtak.
A világpiaci terményárak hatásai a hazai termelői árakban is megjelennek, az alapanyagköltségeken keresztül pedig kihatnak a fogyasztói árak alakulására.

(MTI)

Kategória: bioélelmiszer, hírek | Címke: , , , | Szóljon hozzá most!

Potato Peak II avagy az ÖMKI 2012-es bioburgonya on-farm kísérlete

2012. november 29.-én a gödöllői Szent István Egyetemen megrendezésre került az ÖMKi bioburgonya on-farm kísérlet összegzett eredményeinek bemutatása c. rendezvény. A konferencián Papp Orsolya kertészeti szakreferens tolmácsolásában ismerhettük meg a 2012-es év eredményeit.

Nagyon kellemes hangulatú, aktív rendezvény volt, a résztvevők sokáig kitartottak. Az idei kísérleti év egyértelmű győztese számunkra (szubjektív szempontokat is figyelembe véve) a Balatoni Rózsa volt de szépen teljesített a Katica is. Az idei kísérletben részt vevő vetőgumók java részét a keszthelyi Burgonyakutatási Központ ajánlotta fel.

A kísérlet értékelése során nemcsak a termésátlagok, különböző bioburgonyát támadó kártevők és betegségek iránti fogékonyság illetve rezisztencia statisztikai adatai kerültek megbeszélésre. A 2012. szeptember 22.-i Bioburgonya kóstoló eredményei is bekerültek az értékelésbe, így a biokrumpli színe, sült illetve főtt íze is mérvadó volt. Meghallgathattuk a biogazdák beszámolóit és sok érdekes a termelési tapasztalatokról szóló rövid történetet.

Az eredmények publikálásra még várni kell addig ízelítőül Bédai Katalin bemutató anyagát tesszük közzé. Katalin a Bédalin Kft. nevében többféle vetőgumót ajánlott fel a jövő évi kísérletekhez és bemutatta az általuk forgalmazott vetőgumók előnyös tulajdonságait.

Ezúton is köszönöm meg a részvételt, a színvonalas, lelkes eseményért valamennyi résztvevőnek és szervezőnek.

Bédai Katalin előadása

A rendezvényen készült fényképek:

Kategória: bioélelmiszer, biozöldség, fenttarthatóság, hírek, rendezvény | Címke: , , , , , , | Szóljon hozzá most!

Magyarország számára versenyelőny a GMO-mentesség

Magyarország, a magyar mezőgazdaság számára versenyelőnyt jelent a GMO-mentesség - jelentette ki Budai Gyula kedden Egerben.

A génmódosított szervezetektől (GMO) mentesség egyike azon kevés kérdésnek, amelyben egyetértenek a magyar politikai erők, a civil szervezetek, és az alaptörvényben is szerepel, hogy Magyarország GMO-mentes - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a tárca GMO-ellenes konferencia-sorozatának egri állomásán.

Rámutatott: Magyarországon a mezőgazdaság stratégiai ágazat, illetve az élelmiszeripar és a vízgazdálkodás nemzetbiztonsági ügy, hiszen ezek megfelelő működése a feltétele annak, hogy egészséges és biztonságos élelmiszert tudjunk előállítani, és meg tudjuk őrizni a magyar élelmiszerek méltán jó hírnevét.

Magyarország a harmadik legnagyobb vetőmagtermesztő Európában, világszinten pedig a kilencedik, és éppen a GMO- mentességnek köszönhető, hogy a magyar vetőmag világszerte kelendő árucikk - húzta alá.

Ugyanakkor a nagy vetőmagtermelő gazdasági lobbik dollármilliókat költenek kampányaikra, annak érdekében, hogy újabb és újabb piacokat szerezzenek, ám Magyarország csak akkor tudja megőrizni kivívott pozícióját, ha megőrzi GMO-mentességét - hangsúlyozta az államtitkár.

A szaktárca által szervezett, összesen nyolc állomásból álló, Együtt a GMO-mentes mezőgazdaságért elnevezésű konferenciasorozatnak az a célja, hogy minél több ember támogatását szerezze meg a GMO-mentesség megőrzéséhez - mondta Budai Gyula.

Forrás: MTI

Kategória: bioélelmiszer, fenttarthatóság, hírek, hivatalos, rendezvény | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

Népszerű a termelői piac Gödöllőn

A Gödölye Szociális Szövetkezet helyi termelői piacot indított Gödöllőn, melyre szombatonként a város ötven kilométeres körzetéből érkeznek az árusok.

A Gödölye Szociális Szövetkezet 2010-ben alakult Gödöllőn. Ennek többféle előzménye is volt. A Waldorf-mozgalom korábban elsősorban kulturális területen hozott létre intézményeket: óvodákat, iskolákat, egyesületeket, alapítványokat. Az intézmények fenntartható gazdasági működtetése az elmúlt években egyre nagyobb kihívást jelentett a résztvevőknek, ezért egyre több Waldorf-kezdeményezés érdeklődése fordult gazdasági területek felé. Egy éve alakult a Welldorf Szövetkezet, amelyik a meglévő intézmények által létrehozott gazdasági társulásként szervezi az iskolák és óvodák eszközellátását.

A termelői piac életre hívásával újabb vállalkozás indult a Gödölye Szociális Szövetkezet magánszemélyeket és családi gazdaságokat összefogó kezdeményezése révén. A résztvevők úgy gondolják, hogy egy szervezetbe integrálható a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-feldolgozás, a kereskedelem és a fogyasztás. Céljuk egy olyan helyi élelmiszerlánc és logisztikai rendszer létrehozása, ami a tagok és hozzátartozik részére biztonságos hozzáférést biztosít a legalapvetőbb létszükségleti cikkekhez. Ezzel jelentős logisztikai és pénzforgalmi költségek takaríthatók meg, a pénzügyi autonómia erősítését pedig közösségi fizetőeszköz használata szolgálja.

A vállalkozás helyi és biotermékek – csírák, lekvárok, sajtok, biozöldség, biolekvárok és szörpök, ivólé, tej, húsáru, tészta, sütemény, méz, kecskesajtok, fűszercsomagok, kézműves szappanok – kereskedelmével és iskolai biomenza biztosításával alapozza meg gazdasági fejlődését. Későbbi cél a tevékenység bővítése – egyebek között a megújuló energiaforrások hasznosításával.

Legutóbb november 17-én, a termelői piachoz kapcsolódóan került sor a szövetkezet támogatott projektjének harmadik népszerűsítő rendezvényére, melyen az élelmiszerbiztonságot helyezték a középpontba a közösség és fenntarthatóság oldaláról.

Forrás: termelőtől.hu

Kategória: bioélelmiszer, fenttarthatóság, hírek, rendezvény | Címke: , , , | Szóljon hozzá most!

Az agrár-generációváltást szolgálja a gazdaságátadási támogatás

A gazdaságátadást támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának forrásaiból. A támogatás célja, hogy az idősebb gazdálkodók visszavonulásával a fiatalabb generációk bekapcsolódhassanak a mezőgazdaságba. A keretösszeg mintegy 2,5 milliárd forint, a kérelmeket 2012. december 17. és 2013. január 31. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

A programban azok az 55 év feletti, de még nem nyugdíjas gazdák igényelhetnek forrást, akik az elmúlt 10 évben mezőgazdasági tevékenységet folytattak, és legalább három hektáron gazdálkodtak. Jelentkezhetnek a termelők munkavállalói is. A pályázók legfeljebb 7 éven keresztül kaphatnak jövedelempótló jellegű támogatást, melynek a kötelező legkisebb munkabérhez viszonyított összege az átadandó gazdaság méretétől függ.

A gazdaságot olyan személy veheti át, aki még nem töltötte be a 40. életévét, megfelelő szaktudással rendelkezik, valamint vállalja, hogy főtevékenységű mezőgazdasági termelővé válik, és bővíti a gazdaságot.

Magyarországon a gazdálkodók átlagéletkora 56 év, a 40 év alatti gazdák aránya nagyon alacsony. A gazdaságátadási támogatás hosszútávon szolgálja a gazdatársadalom fiatalítását, a foglalkoztatás növelését és a gazdaságok versenyképességének fokozását.

Forrás: VM Sajtóiroda

Kategória: Egyéb, hírek, hivatalos, pályázat | Címke: , , , , | Szóljon hozzá most!

Bioburgonya termesztési útmutató

Megjelent az ÖMKi gondozásában a Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében c. kiadványa. Ingyenesen letölthető a honlapjukról és mi is közzétesszük.

Sokoldalúságának köszönhetően a bioburgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Kategória: bioélelmiszer, biozöldség, fenttarthatóság, havas-tanya, házilag, hírek, kiadvány, ökológiai termesztés | Címke: , , , , | Szóljon hozzá most!

Gondoskodj a madarakról!

 A madarak nem csak kellemes hangulatot varázsolnak bármely kertbe de sok kártevő leküzdésében is segítségünkre vannak. Tehát legalább két jó okunk van arra, hogy a számukra is nehéz téli időszakban segítsünk neki. Ráadásul remek érzés figyelni ahogy az általunk kihelyezett magvakat szedegetik össze tollas barátaink. Gondoskodjunk tehát a madarak téli védelméről.

Az utóbbi években számos szakember megfigyelései szerint a fokozott gondoskodás ellenére nem gyarapszik a hasznos, énekes madarak száma. Hogy mi lehet ennek az oka? Talán az értelmetlenül sok permetezés, amely elpusztítja a hernyókat, a lepkéket, a levéltetveket, illetve azok egy részét, de az életben maradók testében annyi vegyszer halmozódik fel, amennyi a rovarok ezreit, tízezreit pusztító énekes madarak számára is mérgező, sőt halálos dózis is lehet. Ez magában is arra figyelmeztet bennünket, hogy bánjunk nagyobb szakértelemmel a növényvédő szerekkel!

Madáretető

Ilyenkor, november közepétől etetni kell a kertben élő madarakat, mert már nem találnak rovareleséget maguknak. A cinegék az olajos magvakat (napraforgó, kender, mustár, mohar) és a kifüggesztett faggyú- valamint szalonnadarabokat kedvelik. A fekete rigók szívesen fogadják a főtt burgonyát és sárgarépát, az almát, a körtét, amelyeket a legszívesebben a földről fogyasztanak el.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy vizet adjál a madaraknak. Nyáron - velünk együtt - sokat szenvedtek az aszálytól, a vízhiánytól. Télen, ha a madáritató befagyott, friss vízzel lehet kedveskedni nekik.

Az énekes madarak többsége kényelmes fészket készít magának télire, de akadnak olyan párok és olyan madárfajok is, amelyek nem elég járatosak a fészeképítés tudományában. Ezek szívesen elfogadják az ember által kihelyezett fészekodúkat. Arra feltétlenül figyelj, hogy a házilag készített madárodú bejárati nyílásának az átmérője ne legyen két- két és fél centinél nagyobb, mert akkor a verebek is beleköltöznek. Igaz, a veréb is madár…

Kategória: biogazdaság, fenttarthatóság, házilag | Címke: , , , , | Szóljon hozzá most!

BioHolMi 2012 december

Megjelent a BioHolMi decemberi száma.

Frühwald Ferenc felelős szerkesztő engedélyével a jövőben az összes lapszám megjelenik a havastanya.hu  hasábjain is elektronikus formában.

BioHolMi 2012 12

Kategória: bio recept, bioélelmiszer, biogazdaság, fenttarthatóság, hírek, kiadvány | Címke: , | Szóljon hozzá most!

Az új földtörvény megakadályozza a külföldiek földszerzését

Az új földtörvény meghatározza, hogy ki vásárolhat és művelhet földet Magyarországon, a helyben lakó gazdáknak előnyt biztosít, a külföldieket és a spekulánsokat pedig kizárja a termőföld megszerzésére jogosultak köréből - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter országjárásának negyedik állomásán, Pásztón.

Egy személy birtokában továbbra is legfeljebb 300 hektár termőföld lehet, a földhasználók pedig 1200 hektárt művelhetnek majd az új földtörvény hatályba lépése után - húzta alá. A miniszter ismertette azt is, hogy a közeljövőben földbizottságok alakulnak a települések többségén, ezeknek csak természetes személyek lehetnek a tagjai. Fazekas Sándor a zsebszerződésekkel kapcsolatos kérdésére kifejtette: földvásárlás igénye esetén ezt először a földbizottság megvizsgálja, vétójoggal, majd - jóváhagyás esetén - külön hatósági ellenőrzés következik. Ez az esetleges szabálytalanságokra igyekszik fényt deríteni.

Hozzátette: jelenleg a tárcánál húszfős stáb vizsgálja, hogy milyen biztosítékokat lehet beépíteni az új földtörvénybe a zsebszerződések kiszűrésére, az ezzel kapcsolatos csalások megakadályozására. A miniszter hangsúlyozta, akik ilyen szabálytalan földügylet résztvevői, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

Fazekas Sándor ezután arról adott tájékoztatást, hogy a tárca a hazai élelmiszer-feldolgozás kapacitásának bővítésére pályázatot írt ki kis- és közepes vállalkozások számára. A pályázat 8 milliárd forintos keretösszegéből 144 vállalkozást támogattak. A fejlesztéseknek köszönhetően vágópontok, gyümölcs- és húsfeldolgozó kisüzemek jönnek létre, amelyek termékei könnyebben juthatnak el a fogyasztókhoz.

Forrás: MTI

Kategória: Egyéb, hírek, hivatalos | Címke: , , , | Szóljon hozzá most!

Garázsvásár

Nehezen tudom követni a Magyar jogszabályokat, gondolom ez nem ismeretlen senki számára. A termelői piacokról szóló cikk is ezért késik, rendületlenül várunk a hatóságok hivatalos válaszaira. Azonban érdekes cikket olvastam az MTI hasábjain ami lehet, hogy használható azok számára akik egyszerűen szeretnének saját bioterményeket értékesíteni. A hangsúly azon van, hogy LEHET.

Az MTI cikke:

A garázsvásárok növekvő népszerűsége egyre nehezebb helyzetbe hozza a használtcikk-kereskedőket - írta pénteki számában a Napi Gazdaság az érintettekre hivatkozva. A lap szerint egyre több garázsvásárt rendeznek a vidéki városokban, a bejelentést nem igénylő magánrendezvényekből származó jövedelem nyolcszázezer forint éves bevételig adómentes.

Több településen az ünnepek közeledtével hetente rendeznek ilyen vásárokat, a nyugati határszélen pedig már a határ túloldaláról is érkeznek vásárlók - írták. A Napi Gazdaság szerint a kínálat bővülését jelzi, hogy könyvek, folyóiratok, élelmiszerek és dísztárgyak is megjelentek a házi bolhapiacokon.

Kategória: bioélelmiszer, havas-tanya, hírek | Címke: , , , , | Szóljon hozzá most!