Cry1Ab avagy MON810

A MON810 egy génmanipulált kukorica népies magyar elnevezése ami a Cry1Ab jelű fehérjét termeli. Ez a fehérje a Bacillus thuringiensis nevű spóraképző talajbaktérium gyermeke ami többek között megöli a kukoricamolyt is.

A génmanipulált kukorica köztermesztése az Egyesült Államokban 1997-ben, míg Európában, Spanyolországban 1998-ban indult. Ma az Európai Unióban még Franciaországban, Németországban, Portugáliában és a Cseh Köztársaságban foglalkoznak a termesztésével.

A Monsanto magyar nyelvű weboldaláról (végre egy cég amelyik annyira igényes, hogy hiába tiltottak egyes termékei egy adott országban ő azért lefordítja azok leírását is a honi nyelvre) oldalairól megtudjuk, hogy a vezető magyar gazdák 65%-át érdekelné ez a termék. Itt szeretném megjegyezni, hogy a saját, nem reprezentatív felmérésem szerint ez 0%. Szintén innen tudjuk, hogy ez a kukorica jelenleg felhasználható takarmányként és élelmiszerként, csupán a termesztése tiltott.

2009 március 2-án Brüsszelben az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei minősített többséggel jóváhagyták a magyar tilalmat a MON 810 jelű kukoricamoly ellen védett kukorica termesztésére vonatkozóan. A takarmány és élelmiszer ipari célból történő felhasználást nem érintette a szavazás, az továbbra is engedélyezett hazánkban. Az Európai Bizottságot Nagy Britannia, Hollandia, Svédország és Finnország támogatta, míg tartózkodtak vagy Magyarország és Ausztria mellett álltak ki a MON 810-es kukoricát termesztő Európai Uniós tagállamok, Spanyolország, Románia, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Portugália, Németország és Lengyelország. A döntés előtt rendkívül erős diplomáciai tevékenység folyt a tagállamok között.

Ez a Cry1Ab nevű fehérje szerencsére nagyon egyszerű vizsgálati módszerekkel kimutatható és a Soroksári Bionapon a Biokontroll és elsősorban Siku Szabolcs jóvoltából élőben is láttuk hogyan működik.

Cry1Ab fehérjét keresünk ami a MON 810 génmanipulált kukorica toxingénjének eredménye

1. Adott mennyiségű gyanús kukoricát összedarálunk és desztillált vízzel higítjuk, összerázzuk.

Cry1Ab fehérjét keresünk ami a MON 810 génmanipulált kukorica toxingénjének eredménye

2. Megfelelő mennyiséget kimérünk és a teszt csíkot a pépes folyadékba helyezzük.

Cry1Ab fehérjét keresünk ami a MON 810 génmanipulált kukorica toxingénjének eredménye

3. Leolvassuk az eredményt. Ez itt negatív lett.

Miért lényeges mindez? Mert a génmanipulált semmiképpen sem bio. Ha pedig felmerül a gyanú akkor a Biokontroll vagy a Hungária Öko Garancia olcsó és hatékony eszközökkel képes ellenőrizni a gyanús kukoricát és ezzel védeni a fogyasztó érdekeit és a bio termékekbe, bio termelőkbe illetve a bio minősítő szervezetekbe vetett fogyasztói bizalmat.

A részletes és alapos bemutatóért köszönet és hála Szabolcsnak.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bio, bioélelmiszer, biozöldség, havas-tanya, ökológiai termesztés, rendezvény
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.