Biofilmek avagy filmek amik formálnak

A bemutatkozásomból kiderül, hogy elfogult vagyok a mai világ szélsőséges fogyasztás alapú és kizsákmányolás központú nézeteivel szemben. Sok időbe telt amíg idáig jutottam és szeretnék megosztani veled néhány emlékezetes gondolatokat ébresztő filmet erről az útról. Nem mintha a végére értem volna, sok mindent fogok még tanulni a biotermékekről és remélem ez az utazás még nagyon sokáig fog tartani.

Kezdésnek érdemes megnézni a Koyaanisqatsi című filmen. Nem mai darab de veszítünk vele ha kihagyjuk mielőtt megnézzük az általa inspirált Baraka-t. Ezek a filmek adnak némi filozofikus gondolkodni. Ha túl vagy rajta akkor indulj el egy kissé materialistább irányba.

Roszik Péter mondta évekkel ezelőtt egy előadásán, hogy a bioélelmiszer átlagosan 25%-al több ásványi anyagot, egészség védő anyagot (feltételezem az immunrendszer bio eredetű anyagokkal való támogatására gondolt) és vitamint tartalmaz. Ráadásul (és számomra ez a lényeg) vegyszermaradványoktól és gmo-tól is mentes.
A vitamin és ásványi anyag többletről pro és kontra találok (laikus szemmel) hitelesnek mondható kutatási eredményeket. Az egyik fél arról akarja meggyőzni a közönséget, hogy az organikus semmivel vagy nem sokkal jobb a konvencionálisnál, míg a másik tábor azt mondja sokkal több a hasznos anyag a biotermékekben.
Nincsenek eszközeim, hogy hiteles döntést hozzak de tény, hogy ismerek olyan embereket (pl. jómagam is) akik évekig tömték magukat konvencionális zöldséggel, gyümölccsel és multivitaminokat kellett szedniük, hogy ne legyenek betegek. Többek között emiatt is inkább a biozöldségek felé hajlok.
De ami miatt elfogult vagyok a bio mellett az a szermaradvány és a gmo. Engem senki ne akarjon meggyőzni arról, hogy a légyirtó aerosol nem árt a kisgyerekeknek mikor egy elenyésző mennyiség is megöli a rovarokat. Ezt a labdát veszik le gyönyörűen az Otthonunk című filmben. Itt az egyik jelenetben teljes vegyvédelmi öltözetben permeteznek a munkások emberi fogyasztásra szánt növényeket.

Ugyanilyen nehezen értelmezhető számomra, hogy a híres Agent Orangeot (a vietnámi háborúban bevetett lombtalanító szert mely állítólag a mai napig okoz születési rendellenességeket) gyártó cég hogyan készíthet ma “növényvédő” szert. Azt hiszem leginkább sehogy, erről szól a Monsanto szerint a világ című dokumentum film.

Ezt a hangulatot viszi tovább az Élelmiszeripar Rt. ahol feketén fehéren kimondják, hogy gazdasági érdekből, tudatosan, szándékosan mérgeznek minket és titkolják ezt. Közben pedig szándékosan kínozzák az élőlényeket a munkavállalókat is beleértve. Aki pedig szembe akar menni az árral azzal elbánnak.

A hagyományos értékrenddel szembe menni soha nem egyszerű dolog. Kissé visszafogottabb hangnemben erről mesél a bohókás ám így is túl életszagú The real dirt on farmer John című film.

A fenti sorozat betetőzése számomra A hülyeség kora volt. A cím beszédes, sokat nem akarok róla mondani. Ennek hatására kezdtem kevesebbet használni az autóm és gondolkodtam el azon, hogy valójában mennyire pazarló is a mai életünk. Az pedig nem kifogás, hogy rá vagyunk kényszerítve erre az életmódra. Mindenkinek van választása akinek megvan keze lába és egy csepp sütnivalója.

Fentiek alapján a bejegyzés címe az is lehetne: “Milyen filmeket nézzünk meg ha bio pártiak akarunk lenni?”
Az én listám:

  • Koyaanisqatsi - 1983
  • Baraka - 1992
  • The real dirt on farmer John - 2005
  • Monsanto szerint a világ (The World According to Monsanto) - 2008
  • Élelmiszeripar Rt. (Food Inc.) - 2008
  • Otthonunk (Home) - 2009
  • A hülyeség kora (The age of stupid) - 2009

Nem nagy titok, hogy a fenti filmek megtalálhatóak a youtube-on is, szinte valamennyi magyarul vagy magyar felirattal.

Egyszer lehet, hogy a bioirányzatra csábító könyveim listáját is összeírom 😉

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bio, bioélelmiszer, biogazdaság, biozöldség, havas-tanya, ökológiai termesztés, önellátó gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.