Vad szigetköz

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika több éves, kitartó munkájával egy csodaszép és hiteles természetfilm készült a Szigetközről.
December 21-én, szombaton, délután 15:55-kor az M1-en látható a Vad Szigetköz.
Köszönjük a munkájukat, fogadjátok szeretettel, igazi karácsonyi ajándék a természet kedvelőinek!

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: Egyéb | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

A burgonya története és értékei

biokrumpliA burgonya európai pályafutása meglepően hosszadalmas, sőt keserves volt. Annyira, hogy nehéz magyarázatot találni rá. A magyar nép is roppant nehezen barátkozott meg vele, ennek ellenére egyetlen növényünk sincs, amelyiket később annyiféle néven illettek volna, mint éppen a krumplit: bandurka, bárabulé, bigyirkó, bolyóka, bugyóka, csicsóka, csucsorka, földialma, földikörtvély, földiparadicsom, gumó, gurulya, kartifli, kolompér, péra, pityóka, de ha minden nyelvjárási változatot számításba vennénk, sokkal többet is felsorolhatnánk! Az eredeti állapot a krumpér lehetett, amely a bajor-osztrák Krumbeer, illetve a német Grundbirne (földikörte) átvételéből alakult. A burgonya szó jóval későbbi fejlemény, a nyelvészek szerint a francia Bourgogne tartomány köznevesült alakja. Ki tudja, miért, mégis ez lett nálunk a növény hivatalos elnevezése.

Akár a kukorica, a krumpli is Dél-Amerikából került Európába, de nem tudjuk pontosan mikor, ugyanis az első említéseket illetően alapos a gyanú, hogy összetévesztették a batáta (sweet potato) gumójával, azonban John Gerard angol botanikus 1596-ban már biztosan a krumplival foglalkozik, s mint „Papus orbiculatust” ábrázolja. (Papa volt a burgonya neve az araukán indiánok nyelvén. Clusius 1601-ben papus peruaronumnak nevezi!) Egyes források szerint a krumpli először Angliában jelent meg (ahová Virginiából érkezett), de Írországban terjedt el, ahol az 1700-as évek első felében már sokfelé termelték. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: bioélelmiszer, biozöldség | Címke: , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának beszédével indul október 30-án, Apagyon az agrártárca „Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért” elnevezésű rendezvénysorozata.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község mellett Győr, Jászberény, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Székesfehérvár, Szekszárd és Budapest lesz a helyszíne az október végétől december elejéig tartó programsorozatnak.

Genetikailag módosított szervezetek egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hírek, hivatalos | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Kislépték - Kisléptékű termékelőállítók és szolgáltatók országis érdekképviseleti szövetsége

2013. október 20-án, Debrecenben megalakult a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Szövetsége. A szervezet célja a kisléptékű gazdasági kezdeményezések működésének jogi és gazdasági feltételeit javítani, amivel a helyi gazdaság erősíthető.
A KISLÉPTÉK célul tűzte ki a kis környezetterheléssel járó élelmiszertermelés, feldolgozás, kézműves termék előállítás és értékesítés piacra jutásának elősegítését is. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hírek | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Jön az új földörtvény

burgonyaföldJövőre a bérleti díjból várhatóan hektáronként évi 40-70 ezer forintos adómentes jövedelemre lehet szert tenni. Jövőre viszont az adásvételhez a helyi földbizottság támogatása is szükséges és a tulajdonosnak emellett vállalnia kell a föld megművelését is. Miután nem nagyon kapkodnak a kisebb földterületek iránt, és a földbizottság vélhetően a saját érdekeit fogja szem előtt tartani, a kereslet drasztikusan csökken majd, ami egyben a földár csökkenéséhez is vezethet.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hírek | Címke: | Hozzászólások kikapcsolva

Fűtsünk fával, ésszerűen! 1.-rész

Kezdjük a hibákkal
A tüzeléskor négyféle módon pazarolhatjuk el a kinyerhető energiát.

  1. Nem ég el tökéletesen a fa és légszennyezés formájában kiszáll a kéményen, vagy bűzös és mérgező kátránnyal gazdagítja a kályhát, kéményt.
  2. A hő jelentősebb része a kéményen át kimegy égéskor.
  3. A lakás hője a kéményen át szökik egész nap.
  4. Víz forralására megy el a hő egy része. Egy kattintás ide a folytatáshoz….
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: fenttarthatóság, házilag | Címke: , , , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Milyen követelmények vonatkoznak a baromfi és a nyúl húsának feldolgozására és értékesítésére?

1.  A kistermelő a gazdaságában nevelt baromfit és nyúlfélét a tartás helyén levághatja.
A kistermelő hetente legfeljebb
a)  200 db házi tyúkfélét,
b)  100 db víziszárnyast vagy pulykát,
c)  50 db nyúlfélét vághat le és értékesíthet.

2.   A levágásra (elvéreztetés, forrázás, kopasztás, nyúzás, zsigerelés) külön, kizárólag erre a célra  használt  helyiséget  kell  biztosítani,  amelynek  megfelelő  méretűnek,  könnyen tisztíthatónak, fertőtleníthetőnek, hideg-meleg folyóvízzel ellátottnak kell lennie.

3. Külön jogszabályoknak (A  nem  emberi  fogyasztásra  szánt  állati  eredetű melléktermékekre  vonatkozó  állategészségügyi  szabályok megállapításáról  szóló 45/2012. (V.  8.) VM rendelet, a 2009. október 21-i 1069/2009/EK  európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a 2011. február 25-i 142/2011/EU bizottsági rendelet alapján.)megfelelően kell  végezni az állati eredetű  melléktermékek  (pl. toll  és  a  vágási melléktermék)  gyűjtését,  elszállítását,  ártalmatlanítását  valamint  a szennyvízkezelést.

4.  A  levágott  baromfi  és  nyúlféle  húsvizsgálatát  a  helyszínen  kell  elvégezni,  kivéve  az itt  megfogalmazott  feltételek  érvényesülése  esetén.  A  kistermelő  a  vágás  időpontját minden esetben köteles egyeztetni az állatorvossal.

5.   A levágott állatok húsának belső hőmérsékletét haladéktalanul 0 ºC és +4 ºC, belsőségeit pedig 0 ºC és +3 ºC közötti hőmérsékletre kell lehűteni, és ezt a hőmérsékletet folyamatosan fenn kell tartani a tárolás, szállítás és árusítás ideje alatt.

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Milyen általános higiéniai előírásokat kell betartania a kistermelőnek?

  1. A  kistermelő  köteles  a  gazdaságában  legalább  egy  elkülönített  helyiséget  – bizonyos esetekben kiegészítő helyiségeket is  –  fenntartani  élelmiszer-előállítás céljára. Ez a helyiség lehet  a  lakóházán belül is, de ilyenkor az adott időpontban csak és kizárólag a fent említett tevékenységeket  végezheti.  Bizonyos  esetekben  (például  baromfi,-  nyúlvágás)  ennél szigorúbb  előírásokat  alkalmaznak  és  kizárólag  erre  a  célra  használt  helyisége(ke)t  kell biztosítani. Egy kattintás ide a folytatáshoz….
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Mikor vonható vissza a kistermelői jogosítvány és milyen szankciókkal súlytható a kistermelő, ha nem tartotta be a kötelező előírásokat?

A kistermelőt, amennyiben
a)  az  élelmiszertermelésre  és  előállításra  vonatkozó  előírásoknak  nem  felel  meg, vagy
b)  a megengedett kis mennyiségeket bizonyíthatóan túllépte, vagy
c)  kistermelő számára nem engedélyezett tevékenységet végez, vagy
d)  bármely  munkafolyamata  során  élelmiszerbiztonságot  érintő  állat-egészségügyi, élelmiszer-higiéniai vagy egyéb hiányosság tapasztalható, Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Ki ellenőrzi, hogy a kistermelő betartja-e a rá vonatkozó szabályokat? Milyen gyakran tartanak nála hatósági ellenőrzéseket?

A  nyilvántartott  kistermelőnél  az  élelmiszerhigiéniai  és  -biztonsági  követelmények tekintetében az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság  ellenőrei helyszíni szemlével és szükség esetén  mintavétellel  egybekötött  ellenőrzést  tarthatnak.  Az  ellenőrzés  gyakorisága nincs meghatározva, azt a kistermelő által végzett tevékenység kockázati mértéke határozza meg. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Hogyan jelölje a kistermelő az értékesíteni kívánt tojásokat?

kistermelő tojásA  gazdaságában  legfeljebb  50  tojótyúkot  tartó  kistermelőnek  az  általa  termelt  és  a  végső fogyasztó  részére  gazdaságában  vagy  házhoz  szállítással,  illetve  a  régión  belüli  piacon értékesített  tojásokon  nem  kell  feltüntetnie  a  termelő  megkülönböztető  számát  tartalmazó kódot, amennyiben az értékesítés helyén feltünteti nevét és címét. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Hogyan jelölje a kistermelő a tejet és a tejből készült termékeket?

Nyers  tej,  illetve  nyers  tej  felhasználásával  készült,  nem  hőkezelt  tejtermékek  értékesítése esetén  az  értékesítés  helyén,  jól  látható  módon  fel  kell  tüntetni  a  „nyers  tej,  forralás  után fogyasztható”, illetve a „nyers tejből készült” jelölést.

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért

Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért TERVEZET

Szeptember 27-ig lehet véleményezni a kormany.hu-n

(2014-2020)
BEVEZETÉS
Az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről és a 2092/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2007. június 28-i 834/2007/EK tanácsi rendelet 4. cikke értelmében az ökológiai gazdálkodás a mezőgazdasági termelés sajátos formája, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső erőforrásokkal és természetidegen anyagokkal szemben, ezáltal a gazdaságon belül zárt anyag- és energiaáramlás megvalósítására törekszik. Ennek megfelelően az ökológiai gazdálkodásban tilos pl. a szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák és géntechnológiával módosított szervezetek felhasználása. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hírek, hivatalos | Címke: , , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Hogyan jelölje a kistermelő csomagolt és csomagolatlan élelmiszereit?

Az  értékesítés  módja  szerint  megkülönböztetünk  csomagolt  és  csomagolatlan élelmiszereket.

1. A  gazdasága  helyén,  piacon,  vásáron,  rendezvényen,  ideiglenes  árusító  helyen  és házhoz szállítás  útján  történő  csomagolt  termékek  értékesítése  esetén  a  terméken  fel kell tüntetni:
a)  a kistermelő nevét,
b)  címét vagy a gazdaság helyének címét,
c)  a termék nevét,
d)  a fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési időtartamát,
e)  amennyiben értelmezhető a szükséges tárolási hőmérsékletet, valamint
f)  a termék tömegét (kivéve, ha a csomagolt terméket a kistermelő a vevő jelenlétében méri le.) Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Milyen okmányokat kötelező, illetve ajánlott kistermelőnek az árusítás helyszínén tárolni?

  1. Kötelező  az  árusítás  helyszínén  tartani  (eredetiben  vagy  másolatban)  a  termék előállításáról és az értékesítéséről vezetett nyilvántartást.
  2. Kötelező  az  állati  eredetű  termékek  értékesítéséhez  az  árusítás  helyszínén  tartani  a hatósági  állatorvosi  bizonyítványt,  vagy  annak  a  hatósági  vagy  jogosult  állatorvos  által hitelesített másolatát.
  3. Kötelező vágott állat értékesítése esetén az értékesítés helyszínén tárolni a hússzállítási igazolást. Egy kattintás ide a folytatáshoz….
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Hogyan dokumentálja a kistermelő, hogy mely termékből mennyit értékesített?

A kistermelőnek nyilvántartást kell vezetnie az általa előállított termékek mennyiségéről, az előállítás  idejéről,  az  értékesített  mennyiségről  és  az  értékesítés  helyéről,  idejéről.  A nyilvántartást vagy annak másolatát a kistermelőnek az árusítás helyén kell tartania.
A kistermelő köteles a nyilvántartást 2 évig megőrizni.

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Mi a kistermelői adatlap lényege?

Az  adatlap  egy  olyan  dokumentum,  amelyet  a  kistermelő  az  alaptermékből  előállított  minden fajta élelmiszerről köteles elkészíteni és feltüntetni rajta a következő információkat: Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Milyen feltételek esetén nincs szükség hússzálítási igazolásra a kistermelőnek?

Baromfi  és  nyúlfélék  esetében,  amennyiben  a  heti  vágási  szám  nem  haladja  meg  a kistermelői  maximum  heti  mennyiségek  25%-át  és  a  kistermelő  a  gazdaság  helye szerinti  településen  közvetlenül  értékesít  a  végső  fogyasztó  részére,  nem  kötelező húsvizsgálatot végeztetnie. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Mikor van szükség hússzálítási igazolásra?

A  kistermelő  a  gazdaságában  nevelt  és  tulajdonában  lévő  baromfit  és  nyúlfélét  a  tartás  helyén  levághatja.  A  vágás  előtti  állományszintű,  valamint  a  vágás  utáni  húsvizsgálatot  a hatósági  vagy  az  erre  jogosult  állatorvos  végzi  el  és  állítja  ki  a  forgalomba  hozatalhoz szükséges hússzállítási igazolást.
kis  mennyiségű  és  közvetlen  értékesítés  kivételt  képez  a  vágás  helyszínén végzett  húsvizsgálat  alól, azonban kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítmény részére  csak  és  kizárólag  az  előírt  húsvizsgálaton  átesett  és  erről  igazolással  rendelkező  baromfi- és nyúlhús értékesíthető. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Hogyan szerezhető be a hatósági állatorvosi bizonyítvány? Meddig hatályos és hol kell tárolni?

A bizonyítványt az állatorvos a kistermelő kérelmére állítja ki.
A  hatósági  állatorvosi  bizonyítvány  a  kiállítástól  számított  1  évig  hatályos,  a  kistermelő kérelmére évente meghosszabbítható. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva