Szabadtüzi Sajtkészítő Tábor

2013. március 23-24-én 2 napos sajtkészítő tábort tartunk Száron 7-12 fő részére.
A tábor legalább 7 jelentkező részvétele esetén indul.
A tábor anyaga a régi, népi sajtkészítő hagyományokra épül, üstben, szabadtűzön főzve. Egyszerű, tapasztalati receptúrával és mennyiségi arányokkal, ráhangolódással dolgozunk, nem didaktikus iskolai módszerekkel, melyek csökkenthetik a kreativitást.
Célunk, hogy mindenki ráérezzen a felhasznált anyagok, elemek tulajdonságaira és a velük való bánásra, hogy hazatérve otthon is elkezdhesse kibontani, saját maga megtapasztalni, a hétvégén látottakat, rálépve a sajtkészítés tanulásának útjára. A tábor folyamán friss natúr és fűszerezett gomolya, füstölt sajt, orda és vaj készül.

A következő alapanyagokból válogatunk: tehéntej, fűszerek (fokhagyma, kapor, szurokfű, petrezselyem, bors, erőspaprika, olajbogyó), só, tejoltó anyag, ecet,

PROGRAM
Első nap: Elméleti áttekintés, a sajt története, a tej fölének leszedése a vajkészítéshez, tej melegítése, oltása üstben, sajt alvadék készítés, sajt utó-melegítése, sajt gyúrása, fűszerezés, préselés, ordakészítés, sós vízben való áztatás.
Második nap: sajtok füstölése, vajkészítés, túrókészítés, kemence felfűtése a lángos és pogácsa sütéshez, séta az erdőben, sajtok kiszedése a füstölőből.

Mindkét nap szabad tűzön, üstben, fatűzzel főzünk, csapadék esetén fedett helyen.
Mindenki kap az elkészített tejtermékekből elvitelre.

HOZNIVALÓK:
Az alapanyagokat biztosítjuk, de mindenki hozzon magával
- Valamilyen fűszert, amivel az elvihető sajtokat ki-ki a maga ízlése szerint ízesíti
- Edényeket, a sajtok, túró, vaj szállításához
- Megfelelő munkaruházat, bakancs-csizma eső esetére is
Utazás: Önállóan vagy telekocsi rendszerben.
Szállás: Az Élni Jó Ház-ban
Étkezés: Helyben - Élni Jó Ház - Kemencés ételek: kenyérlángos és ordas pogácsa
Jelentkezés határideje: 2013. március 18-a hétfő.
További információ: illetve termeszetes.

Clau névjegye

A Családomat éltető táplálék bio alapanyagokból való beszerzésének gondolata nagyjából egyidős a saját kiskert iránti igény megfogalmazásával. Valamikor 2005-2006 környékén született meg bennem az ötlet, amit hamarosan tett követett, egy "teszt" kertet kezdtünk gondozni. A saját tanya művelésének igényére várni kellett pár évet, de azt hamar követte az elhatározás is. Az elhatározást egyrészt a föld, a természeti környezet szeretetéből fakadó vágy és a mai, feleslegesen és kíméletlenül rohanó világ felett érzett bánatos értetlenség motiválta. Az ezekből formálódó belső értékrendet pedig csak úgy tudom hitelesen átadni a Gyermekeimnek ha valóban megtapasztalom és megtapasztaltatom velük is a világ általam fontosnak tartott értékeit. Ebből fakadóan pedig a tanyára költözés többé nem vágyálom, hanem belső szükséglet, ha úgy tetszik kényszer. Ezt a kényszert pedig a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, az emberek közötti bizalmi viszony és segítő szándék kihalása csak tovább erősíti.
közvetlen linka könyvjelzőbe.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>