A szúnyoggyérítések miatt is sok méh pusztult el

bioméhészetLobbizni fog azért a méhészeti egyesület (OMME), hogy a jövőben, ahol csak lehet, biológiai szúnyoggyérítést tartsanak a légi vagy szárazföldi irtás helyett, mert előbbi nincs hatással a méhekre.

Csongrádban nem légi vagy szárazföldi, hanem biológiai szúnyoggyérítést tartottak, amely nem csak a méhek számára, de – a szúnyogokon kívül – más rovarok számára sem jelent veszélyt. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) azért fog lobbizni, hogy a jövőben másutt is kizárólag ezt alkalmazzák, mondta Mészáros László.

Az OMME elnökével a szentlőrinci gazdanapokon beszélgettünk, s amiatt tereltük a szót a szúnyoggyérítésre, mert megtudtuk, hogy Sellye környékén a napokban állíttatták le a méhészek a tervezett, sorban harmadik légi irtást, mivel nagy veszteségeket szenvedtek el idén: az időjárás és a szúnyoggyérítések miatt sok méh pusztult el.

Az elnök elmondta, tavaly sem érték el az átlagos méztermést, és az idei időjárási viszonyok miatt most is messze az átlag alatt lesznek. Idén 20 és 30 százalék közti volt az állománypusztulás. Előbb az elhúzódó hideg, majd a szélsőséges meleg, az aszályos idő miatt nem tudtak szokásosan dolgozni a méhek. Sajnos a meleg a napraforgóra is hatással volt, pedig idén úgy tűnt, ez mentheti meg őket, nagyon készültek rá a méhészek, a meleg azonban sokak számítását keresztülhúzta.

Márpedig a méhészek egy jelentős területet képviselnek a magyar agráriumban, 20 ezren vannak hazánkban, 1,1 millió méhcsaláddal dolgoznak. Ráadásul a méhészetre egy kisebb iparág is ráépült, gépek, berendezések forgalmazói, sok ezer család biztonságát jelenti tehát egy jó év.

Az elnök szerint a számok miatt legalább húsz százalékkal drágulhat a méz, ennyi sajnos mindenképpen indokolt.

Hazánk a méztermelés szempontjából egyébként egy csoda Mészáros László szerint, olyan, mintha Isten a méheket Magyarországra teremtette volna.

Forrás: bama.hu

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Krisztián névjegye

A Családomat éltető táplálék bio alapanyagokból való beszerzésének gondolata nagyjából egyidős a saját kiskert iránti igény megfogalmazásával. Valamikor 2005-2006 környékén született meg bennem az ötlet, amit hamarosan tett követett, egy "teszt" kertet kezdtünk gondozni. A saját tanya művelésének igényére várni kellett pár évet, de azt hamar követte az elhatározás is. Az elhatározást egyrészt a föld, a természeti környezet szeretetéből fakadó vágy és a mai, feleslegesen és kíméletlenül rohanó világ felett érzett bánatos értetlenség motiválta. Az ezekből formálódó belső értékrendet pedig csak úgy tudom hitelesen átadni a Gyermekeimnek ha valóban megtapasztalom és megtapasztaltatom velük is a világ általam fontosnak tartott értékeit. Ebből fakadóan pedig a tanyára költözés többé nem vágyálom, hanem belső szükséglet, ha úgy tetszik kényszer. Ezt a kényszert pedig a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, az emberek közötti bizalmi viszony és segítő szándék kihalása csak tovább erősíti.
A bejegyzés kategóriája: fenttarthatóság, hírek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>