A szőlő- és gyümölcstermesztők egyszerűbben igényelhetnek támogatást

A gazdák 2013-tól ugyanazon az éves adóbevallási nyomtatványon igényelhetik majd a szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást és a gázolaj jövedékiadó-visszatérítést közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Ennek köszönhetően a termelők egy nyomtatványon, egy időben, egy helyen jelezhetik a támogatás iránti igényüket.

A de minimis jogszabály augusztus 30-án jelent meg.

A 2013. január 1-től hatályba lépő új rendelet alapján a NAV-tól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kerül közvetlenül a gazdák kérelme. A jövőben a NAV adatszolgáltatása alapján ellenőrzi az MVH a de minimis támogatásra való jogosultságot, és fizeti a támogatást a termelőknek.

A de minimis támogatást azok a szőlő- és gyümölcstermelő gazdák kaphatják, akik az ültetvényeikben felhasznált gázolaj után a nekik járó jövedéki adót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve teljes mértékben visszatérítette.

A mezőgazdaságban de minimis támogatásnak minősül minden olyan (központi költségvetési vagy önkormányzati) forrásból nyújtott támogatás, amelynek összege három egymást követő év alatt nem haladja meg a 7500 eurónak megfelelő forintot, és amiről a támogatást nyújtó, vagy a jogszabály kimondja, hogy mezőgazdasági de minimis támogatásnak minősül.

A fentiekkel a kormány célja a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése, és a jogszabályok egyszerűsítése.

A rendelet szövege itt olvasható.

(VM Sajtóirodája)

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: biogyümölcs, hírek, hivatalos, pályázat
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.