A magyar vetőmag stratégiai termék. Kár, hogy biovetőmag tervek nincsenek

Ez biovetőmag, biotermelésből, csávázatlanul.

Jelenleg 130 ezer hektáron állítunk elő vetőmagot, termőterületének bővítése nemzetgazdasági érdek - mondta Szépe Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a magyar növénynemesítés nemzetközi hírű kutatóinak részvételével csütörtökön kezdett tudományos tanácskozáson a Pannon Egyetem Georgikon Karán, Keszthelyen.

Magyarország az Európai Unión belül a 3., a világon a 9. legjelentősebb vetőmag-exportőr - tette hozzá. A növénynemesítés és a hozzá kapcsolódó kutatások meghatározóak a korszerű és magas szintű mezőgazdaság fejlődése szempontjából - szögezte le Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára.

Szépe Ferenc kiemelte, hogy a tárca koordinálásával folyamatban van az agrárkutatási műhelyek szervezeti átalakítása. A cél, hogy az agrárium szereplői számára hozzáférhető, és hasznosítható kutatási eredmények szülessenek a versenyképesség megőrzése érdekében. A génmegőrzés fontosságáról szólva kiemelte: a megváltozott környezethez alkalmazkodó, szárazságtűrő, és a betegségeknek ellenálló növényfajtákra van szükség, amelyhez a génbankok jó kiindulási lehetőséget szolgáltatnak.

Forrás: MTI, VM Sajtóiroda

A havastanya.hu megjegyzése: A fenti tervek nagyon ígéretesek, ugyanakkor nagyon sajnálatos, hogy a biovetőmag nem kerül említésre. Jelenleg a biogazdák nagy része külföldről kényszerül biovetőmag importálásra, ami ilyen szép konvencionális eredmények tükrében nevetséges.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, fenttarthatóság, hírek, hivatalos, ökológiai termesztés
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.