A frisseb prognózis szerint 10% százalék körül drágul az étel

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk élelmiszer áremelés kezdődött. Drágulni fog a méz ára is de a korábban jósolt 25% körüli áremelkedés talán elmarad. A következő félévben élelmiszer-árrobbanásra nem, inkább egy kisebb mértékű, akár több lépcsőben megvalósuló áremelkedésre kell számítani az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szerint. Az intézet legfrissebb felmérése szerint az alapvető élelmiszerek ára termékenként eltérő mértékben emelkedhet, de összességében 10 százalék körüli ütemben.

Október és jövő március között a fehér kenyér fogyasztói áremelkedése előreláthatólag nem haladja majd meg a 15-20 százalékot. A nyerstej felvásárlási ára összességében 6-9 százalékkal lehet magasabb az augusztusi árszintnél, és kilogrammonként 84-87 forint közötti sávban mozog majd. Ennek megfelelően a tej fogyasztói árának emelkedését a szakértők 5-7 százalék között valószínűsítik.

A vágósertés termelői ára 5-10 százalékkal emelkedhet az augusztusi árakhoz képest, így élősúlyban számítva kilogrammonként 420-440 forint között alakul. A sertéshúsok fogyasztói árában ennél kisebb emelkedéssel számolnak a kutatók. A vágócsirke termelői ára szintén tovább nőhet, és akár 8-10 százalékkal is magasabb lehet az augusztusinál. A szakértők számításai alapján a kilónkénti 294-299 forint közötti tartományban mozoghat. A bontott csirke fogyasztói árának emelkedését 6-8 százalék között valószínűsítik a következő hat hónapban.

Az AKI felidézi, hogy az Európai Bizottság előrejelzései szerint a következő gazdasági évben tartósan magas, de lassan csökkenő árakra lehet számítani a takarmánypiacon. A magas takarmányárak a feldolgozott termékeknél és a hústermékeknél minden bizonnyal drágulást okoznak, ennek mértéke azonban nehezen megbecsülhető. Az idén Magyarországon és a világpiacon is drága a  takarmány a gyenge termés miatt; az árak szeptemberben tetőztek, azóta kismértékű árcsökkenés kezdődött, olvasható az összefoglalóban.

MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Krisztián névjegye

A Családomat éltető táplálék bio alapanyagokból való beszerzésének gondolata nagyjából egyidős a saját kiskert iránti igény megfogalmazásával. Valamikor 2005-2006 környékén született meg bennem az ötlet, amit hamarosan tett követett, egy "teszt" kertet kezdtünk gondozni. A saját tanya művelésének igényére várni kellett pár évet, de azt hamar követte az elhatározás is. Az elhatározást egyrészt a föld, a természeti környezet szeretetéből fakadó vágy és a mai, feleslegesen és kíméletlenül rohanó világ felett érzett bánatos értetlenség motiválta. Az ezekből formálódó belső értékrendet pedig csak úgy tudom hitelesen átadni a Gyermekeimnek ha valóban megtapasztalom és megtapasztaltatom velük is a világ általam fontosnak tartott értékeit. Ebből fakadóan pedig a tanyára költözés többé nem vágyálom, hanem belső szükséglet, ha úgy tetszik kényszer. Ezt a kényszert pedig a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, az emberek közötti bizalmi viszony és segítő szándék kihalása csak tovább erősíti.
A bejegyzés kategóriája: Egyéb, fenttarthatóság, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.