A földtörvény egy átfogó agrárcsomag része

A vidékfejlesztési tárca államtitkárának közlése szerint a földforgalmat szabályozó átfogó jogszabálycsomag első eleme a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló előterjesztés, amelyet kedden általános vitára alkalmasnak talált a parlament mezőgazdasági bizottsága.

Budai Gyula kifejtette: a most beterjesztett javaslat egy törvénycsomag első eleme, amely a földforgalmat és a földszerzést kívánja átfogóan szabályozni. Ezt követik majd az üzemszabályozási és a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatok. Ezzel a törvénycsomaggal szeretné a kormány hosszú távon szabályozni a magyar mezőgazdaság működési feltételeit - közölte az államtitkár.

Leszögezte: a kormány ebben a témában konszenzusra törekszik, mivel ez a törvényjavaslat hosszú távra határozza meg a magyar mezőgazdaság működési feltételeinek legjelentősebb szegmensét, a földtulajdonszerzés és a földbérlet lehetőségét. Ezért is folytattak a kérdéskörről társadalmi vitát, külön is egyeztetve a témáról az ellenzéki pártok képviselőivel.

Az államtitkár emlékeztetett: a törvényjavaslat a jogi személyek földtulajdonszerzését továbbra is kizárja Magyarországon. Emellett a föld adásvételhez hatósági engedély lesz szükséges a törvényjavaslat hatályba lépését, azaz 2014. május elsejét követően.

A törvényjavaslat elsődleges célja a családi gazdaságok megerősítése, hogy a magyar mezőgazdaság földtulajdon-szerkezete a középbirtokok felé mozduljon el. Földtulajdont csak helyben lakó földműves - azaz a föld megművelésével élethivatásszerűen foglalkozó - gazdálkodó szerezhet, illetve ilyen személy bérelhet földet.

A jelen lévő kormánypárti képviselők valamennyien általános vitára alkalmasnak találták a törvényjavaslatot és a többség úgy vélte, hogy a javaslat elfogadását követően is, még 2014. május elsejéig van idő a tapasztalatok alapján az elfogadott törvény finomhangolására.

(VM Sajtóirodája)

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.